Det är självklart att ha bältet på i bilen. Det tycker nog de allra flesta av oss, men om man går efter de undersökningar görs då och då görs så är det ändå förvånansvärt många som kör utan bälte. Det brukar ligga på fem procent, ännu mer inne i tätorterna.

När det gäller bälte i bussen verkar det däremot vara betydligt sämre. Där är det långt ifrån alla passagerare som använder bältet, även när det finns sådana. Jag åker inte buss varje vecka, men ibland tar jag 613 från Vadstena till Motala och då brukar jag passa på att spana lite extra på bältesanvändningen. Självklart inte på ett alltför närgånget sätt, vill ju helst undvika att antasta folk, men det är mycket sällan som jag kan se en enda passagerare som tagit på sig bältet, oavsett om det är vårtorrt eller isigt på de krokiga vägarna kring Fågelsta och Fivelstad. Jag tror knappt att någon skulle skippa bältet om de åkte samma väg med vanlig personbil en mörk morgon när snön yr in över vägen från slätten.

Det märkliga är att jag inte heller ser någon information om bältesreglerna på själva bussen. Det saknas inte skyltar och anslag, men dessa handlar mest om appar och biljettköp och självklart klassikern om att man inte får prata med busschauffören under färd.

Det känns lite konstigt, borde inte Östgötatrafiken på ett tydligare sätt informera om att passagerarna faktiskt ska använda de bälten som finns på bussen? Det borde vara enkelt att ha en textslinga om detta på de skärmar som visar hållplatsinformation. Jag vet inte hur vanligt det är med kontroller, men den vana pendlaren i vår familj har aldrig upplevt en kontroll, trots att hon åkt buss varje dag under flera år. Så risken att" åka fast" verkar vara minimal.

Någon kanske undrar vad som gäller? Jo, finns det bälte så ska det användas av alla som är över tre år. Om du är 15 år eller mer får du själva betala 1 500 kronor, om du skulle åka fast i en kontroll. När det gäller de yngre passagerarna är det chauffören som är ansvarig.

Hur mycket man får betala är ju egentligen inte det viktiga, utan att så många inte använder bältet. Tror de att de klarar sig så mycket bättre i en buss om det skulle hända en olycka, än i en personbil? Jag vet inte, men känns ju tvärtom som om det finns betydligt mer utrymme att slungas runt i inuti en buss. Nu ska man förstås inte sitta och vara orolig för att det ska hända en bussolycka, men jag kan inte låta bli att förvånas, för när det gäller många andra saker är vi svenskar oerhört säkerhetsmedvetna. Varför inte på bussen?

Trevlig helg!