Motala kommun planerade att lägga ner industritekniska programmet vid Carlsund utbildningscentrum. Söktrycket hade varit dåligt under en längre tid och direktivet från bildningsnämnden var att olönsamma utbildningar skulle läggas ner.

– Det tyckte vi var dåligt och i den vevan blev man väldigt förbannad, säger branschrådets ordförande Kristoffer Böök.

Industriföretagen vidtog därför åtgärder – ögonblickligen.

Artikelbild

| Elis Johansson svetsar för fullt.

– Det gjordes ett massutskick till kommunens alla niondeklassare där vi förklarade att det finns stora chanser till jobb efter studenten. Det skrevs under av ett 30-tal olika företag i kommunen, säger Kristoffer Böök och fortsätter:

– Dessutom tog vi inspiration från fordonstekniska programmet där en stor del av utbildningen genomförs ute på en praktikplats. Det var modellen som vi ville ha.

Industrins branschråd och Motala kommun lyckades sedermera enas om att utbildningen skulle få finnas kvar. Överenskommelsen innebär att företagen förpliktigar sig till att ordna praktikplatser till gymnasieungdomarna.

– Tanken är att man ska få göra praktik på flera olika ställen så att man får ett kontaktnät i branschen, säger Kristoffer Böök.

Artikelbild

| William Johansson, Edvin Boström och Emil Johansson ska snart ge sig ut på långpraktik.

23 stycken nya elever dök upp i samband med skolstart – vilket sågs som en stor framgång.

– Det var alltså så många som dök upp till en utbildning som skulle läggas ner… Dessutom har lärarna visat en oerhört positiv anda till det här. Det känns som att vi har hittat rätt. Jag upplever att det finns ett helt annat engagemang i gruppen i dag, säger Kristoffer Böök.

Leif Jonsson, lärare i svetsteknik, tycker också att förändringarna har slagit väl ut:

– Det känns jättepositivt. Det är kul att det har blivit sådant drag här. Påtryckningarna verkar ha gjort stor skillnad. Jag tror att det här samarbetet kan bli en win-win-situation för alla inblandade parter.

Noel Sjöholm och Tyra Johansson, som precis har påbörjat sin utbildning, tycker att saker rullar på som smort:

– Det har fungerat bra hittills. Framför allt tycker jag att det är roligt att göra praktiska grejer, säger Noel.

– Jag skulle vilja prova på alla delar av yrket. Det känns som att det finns hopp om framtiden, tillägger Tyra.