Redan när man kliver innanför ytterdörren hörs den medryckande och taktfasta musiken inifrån stora salen i Fornåsa bygdegård. På plats är nämligen Buffalo squares som anordnar ungdomsdans från fredag till söndag. 

Inne på dansbanan är det full fart. En av ungdomarna på plats är Alma Appelgren som dansat square dance sedan i höstas. 

–Jag har några kompisar som dansat ett tag så i höstas testade jag och min bror Albin att gå en kurs hemma i Trollhättan. Vi kom snabbt in i det och det är en fantastiskt rolig dans.

Artikelbild

| Emma Nilsö är en av medlemmarna i Buffalo squares som anordnar helgens ungdomsdans, vi har deltagare från yngre tonåren och upp till ca 30 år och alla trivs så bra ihop säger Emma.

Då har ni rest en bit för att komma till Fornåsa över helgen. Vad är det som gör square dance så kul?

– Man dansar ju tillsammans i grupper om åtta personer. Det blir en så skön stämning och gemenskap som jag inte känt när man dansar pardans. 

– Sedan lär man känna en massa nya roliga människor så det blir definitivt flera såna här dansträffar för vår del, säger Alma och dansar vidare. 

Buffalo squares är en dansförening för unga squaredansare i Sverige. Emma Nilsö är en av styrelsemedlemmarna. 

Artikelbild

| Buffalo squares anordnar varje år 3 liknande dansevenemnagpå olika platser i landet för att så många som möjligt ska ha möjlighet att vara med. Helgens dans samlade ca 25 deltager. Den yngste deltagaren Filip 8 månader tog det hela med ro och spanade mer på dansarna än dansade.

Det ser ut att vara full fart här?

–Det är det verkligen, vi har fyllt på med gemensam lunch nu så det blir full fart på dansandet hela eftermiddagen och kvällen.

Artikelbild

| Callern Jon Hansell Nilsson var en av helgens långresenärer, hans hemmaklubb är The great lake dancers från Östersund hade flera dansare på plats och var mycket nöjda med evenemanget.

Det låter avancerat när den så kallade callern på scenen ger kommandon till dansarna. 

–Ja det är inte helt enkelt, de som dansar vet alltså inte innan vilka kommandon som ska komma så det gäller att vara allert, konstaterar Emma. 

Artikelbild

| Alla hjälps åt med det praktiska mellan danserna, det är roligt och det blir mera tid över till dans säger Emma Nilsö.

Hur många behöver man kunna för att dansa? 

– Det är olika beroende på nivå, men första steget är cirka 50-60 calls och sedan finns det en massa nivåer. De mest avancerade behärskar uppåt 1000 calls.

Jon Hansell Nilsson är helgens mest rutinerade caller med närmare 20 års erfarenhet.   

Är det inte svårt att få ett bra flöde på callsen när man improviserar? 

– Det kräver så klart övning och att man får testa på riktigt för att få bra kläm på det. Jag kan se på dansarna vad som funkar bra och blir roligt. 

Ungdomarna på dansgolvet är koncentrerade men ser ändå glada ut och en del sjunger med. 

–Ja det är kul att dansa ihop och bara tänka på dansen en stund. Sedan blir en sådan här helg så bra då alla bor tillsammans och man får umgås och ha kul ihop, säger Jon.