Att starta sommaren med bad i Boren är en självklarhet för många Borensbergsbor. För en tapper skara har det även blivit en tradition att avsluta året med ett dopp i sjön. 

Idén med nyårsbad kom till när Johan och Emma Tiljö satt hemma med sin familj dagen innan nyår förra året. 

– Vi ville hitta på något roligt på nyår och samtidigt göra något gott för andra. Att stå med en bössa och samla in pengar kändes lite sent påtänkt, så istället skapade vi ett evenemang där vi bjöd in folk att vinterbada med oss. De som ville uppmanades även skänka en slant till Barndiabetetsfonden, med en målsättning att samla in 5000 kronor, berättar Johan.

Artikelbild

| Johan Tiljö

Evenemanget spreds snabbt över sociala medier och på nyårsafton möttes närmare 30 personer upp nere vid Strandbadet. Åtta personer trotsade kylan och vågade sig även på ett dopp i det iskalla vattnet. Insamlingen föll även den väl ut och tillsammans samlade de in drygt 5300 kronor till Barndiabetsfonden. 

I år är det dags igen. Klockan 12.00 på nyårsafton upprepas förra årets nyårsdopp med en förhoppning om att det ska bli en tradition framöver. 

Även i år är nyårsbadet ansiktet utåt för en insamling till Barndiabetesfonden, med en målsättning att slå förra årets summa på 5300 kronor. 

– Ett flertal företag är med och sponsrar ekonomiskt, en del kommer att bidra med 100 kronor/badande och några med en fast summa. Så effekten kan bli väldigt bra och ett varmt engagemang finns verkligen för evenemanget, säger Johan Tiljö. 

Artikelbild

| Johan Tiljö

– Det är för en god sak och det är rätt fränt att vinterbada. Men vill man inte bada får man gärna komma ner och heja på oss eller skänka en lite slant till insamlingen, fortsätter han.

Om man vill vara med och bada är det däremot bra att vara förberedd. 

– Ha på dig badkläder och kom i varma kläder som är lätta att ta på sig efter doppet. Ta gärna med något varmt att dricka, för att få upp temperaturen efteråt.