Motala och Vadstena startar en gemensam verksamhet för att hjälp dessa personer så att de inte ska hamna mellan stolarna hos olika myndig- heter.
Detta blir möjligt eftersom en ny lag från årsskiftet gör att myndigheterna får lov att skicka pengar mellan var- andra.
Bakgrunden är det så kallade ohälsotalet, det vill säga hur många dagar i snitt som personer får pengar för sjukdom, arbetsskada, rehabilitering, förtidspension eller sjukbidrag.
I Vadstena är ohälsotalet 51 och i Motala nära 60 vilket ska jämföras med siffran för hela Östergötland på nära 45, för övrigt ett av de högsta ohälsotalen bland län i södra delen av landet.
Nu ska försäkringskassan, socialen, arbetsförmedlingen och landstinget sitta ned vid samma bord och fråga sig: Vad kan vi göra för att den här personen ska kunna klara sig bättre på egen hand?
Arbetet sker efter en modell som utarbetats i Finspång för flera år sedan och som visat sig både kunna hjälpa människor och spara pengar.
- De pengar vi vinner på att människor kommer i arbete ska vi investera för att kunna hjälpa fler, säger kommunalrådet Tommy Palmqvist (s).
- Vi ska lösa problemen oavsett vem som betalar, tilllägger han.
Verksamheten kallas Finsam vilket betyder finansiell samordning. Budgeten är till att börja med på 7,5 miljoner kronor. Kommunstyrelsen i Vadstena godkände på onsdagen sin del av kostnaden, 375 000 kronor.
Det handlar inte om någon försöksverksamhet, utan om något som ska fortgå. Men starten blir försiktig. Först 2008 väntas Finsam ha full verksamhet med 30 miljoner kronor i kassan.
Omkring 1 800 personer tros enbart i Motala och Vadstena vara i behov av den typen av stöd. Troligtvis kommer omkring 135 Motalabor och 25 Vadstenabor att få hjälp under det första verksamhetsåret.
Likartad samordning av "åtgärdspengar" startar samtidigt även i Norrköping.