34 mil cykelväg runt hela Vättern, kan det vara något att satsa på? Ja, menar Vätternrundan som för något år sedan tog initiativ till en förstudie. Då deklarerade samtliga berörda kommuner och regioner att man tyckte att projektet var intressant och man sa ja till att titta närmare på frågan. I våras presenterades förstudien och nu är det dags att gå vidare.
– Ingenstans i Europa finns en sådan här cykelväg runt en sjö. Det skulle kunna sätta Vättern på kartan och skapa arbetstillfällen inom besöksnäringen. Jag ser många tänkbara fördelar med detta, säger Motalas kommunalråd Camilla Egberth (S).
Hon ser väldigt positivt på förslaget, men tillägger snabbt att det kommer att krävas extern finansiering. I Motalas fall blir det kommunens ansvar att ordna cykelväg till Nykyrka och ner mot Vadstena. I det senare fallet har Vadstena kommun och Trafikverket redan enats om ett upplägg där man betalar hälften var av byggkostnaderna. I Motala finns ännu inga pengar avsatta i majoritetens budget.
– Det finns inte med 2015 och 2016, men om Vadstena och Trafikverket kommet överens om att börja bygga 2015 så vill vi också det, säger Camilla Egberth och förtydligar att projektet då kan prioriteras upp.
Motalaoppositionen däremot har avsatt pengar i sin budget för nästa år för att bygga. Men de vill satsa på vägen till Nykyrka först, innan man bygger mot Vadstena. Och oppositionens Kjell Fransson (FP) är minst sagt tveksam till planerna på att bygga cykelväg runt hela sjön.
– Är det realistiskt att lägga totalt en miljard på 34 mil cykelväg? Det kanske finns ett intresse av att cykla till tätorterna, men vem vill cykla på landsbygden mellan Karlsborg och Askersund? undrar han och fortsätter:
– Sedan ska ju cykelvägen skötas också. Vi har redan kraftigt eftersatt underhåll på tre av våra tio mil cykelväg som det är i dag.
Dessutom menar Kjell Fransson att det finns finare cykelvägar och landskap för den som vill cykla mellan Motala och Vadstena än att köra längs gamla riksväg 50.
Hans ifrågasättande förvånar kommunalrådet. Hon säger sig inte ha hört kritiken tidigare.
– Det är ju tur att vi redan skrivit på avtalet att gå vidare med det här. Och Motala är inte den kommun som kommer att få störst kostnader, säger Camilla Egberth.