- Det är inget litet beslag, det är det ju inte, säger Michael Bergström som är tillsynsman på länsstyrelsen i Jönköping.
Han påpekar att varje enskilt fall i den här räden kanske inte innebär några större mängder, men tillsammans gör de tillslaget stort.
Räden är en följd av den provfiskning och spaning som Fiskeriverket och länsstyrelsen i Jönköping bedriver i norra Vättern. Totalt tog de i tisdags upp 105 burar i vad som blev åtta anmälningar till polisen. En bur är värd omkring 100 kronor.
I de flesta fallen vet man inte vilka det är som står för det olagliga kräftfisket, men tillsynsmännen lyckades ta två personer på bar gärning.
- De låg på öppet vatten och vittjade när vi kom. De blev stumma när de såg oss, de har kanske fiskat så i flera år, säger Michael Bergström.
Ett vanligt tillvägagångssätt har varit att lägga linor med burar på botten, anteckna positionen utan att lägga ut någon boj, och sedan dragga upp linan vid lämpligt tillfälle.
Men det förekommer sannolikt betydligt mycket mer olagligt fiskande.
- Troligen finns det mycket pengar i det här. För en fiskare kan det bli över 60 000 kronor svart per månad, säger Michael Bergström.
Förutom fisketillsynsmännen har polis och kustbevakning rätt att beslagta utrustning, men ingen av dem har fartyg i Vättern.
Fiskeriverket och länsstyrelsen har dock ett utbrett kontaktnät, och får de tips åker de till olika ställen i norra Vättern och spanar.
- Det är ju här uppe det är mest kräftor. Vi är ju där stöldgodset är, säger Michael Bergström.