Ung möjlighet skapar en framtid för unga

- Jag har fått mer kött på benen. Det är lättare att ta sig fram och kontakta arbetsgivare när jag känner att jag har Arbetsförmedlingen som uppbackning.

Björn Holm och Emelie Gustafsson deltog i den första av flera kurser inom Ung Möjlighet. Arbetsförmedlingen fokuserade stöttning har varit stor tillgång, konstaterar de. Bild: ÅKE KARLSSON

Björn Holm och Emelie Gustafsson deltog i den första av flera kurser inom Ung Möjlighet. Arbetsförmedlingen fokuserade stöttning har varit stor tillgång, konstaterar de. Bild: ÅKE KARLSSON

Foto: Fotograf saknas!

MOTALA/VADSTENA2009-02-21 00:00

Det säger Motalatjejen Emelie Gustafsson, 21. Hon är en av 38 ungdomar i Motala och Vadstena som i går avslutade den första kursomgången i Arbetsförmedlingens och nämnda kommuners projekt Ung Möjlighet.

Startade i december

Verksamheten drog igång i december och fick egna lokaler i Postens före detta kontor ovanför Intersport på Kungsgatan i Motala.

Till en kostnad av 20 miljoner - EU är också med och finansierar - hoppas man inom projektet vägleda omkring 600 arbetslösa ung-domar fram till år 2011.

Deltagandet är frivilligt. Men har man väl anslutit sig är det närvaro som gäller, 40 timmar i veckan.

Varje kursomgång omfattar sex veckor och ett 20-tal ungdomar. Emelie Gustafsson tillhör nu dem som uppfyller Ung Möjlighets målsättning - att minst 60 procent av deltagarna per kurs ska gå vidare till ett jobb eller en utbildning.

- Jag missade gymnasiet, men har hela tiden varit intresserad av industrijobb. Mitt problem har varit att jag aldrig var aktuell för den typen av jobb innan jag fyllde 20. Nu kommer jag att börja på introduktionskurs i industriteknik. Jag får prova på lite av varje. Sedan väljer jag om jag ska vidare mot operatörsjobb eller något inom verktygsmakeri, berättar Emelie.

Med tanke på hur arbetsmarknaden ser ut just nu fokuserar Ung Möjlighet mest på utbildningsspåret.

- Och där är det inte fel att välja en teknisk inriktning. Just operatörer och verktygsmakare kommer senare att bli bristyrken, säger Olivera Isak, en av projektets fem handläggare.

Koll på kraven

Via Ung Möjlighet får ungdomarna kunskap om arbetsmarknaden och de krav och förväntningar som arbetsgivarna har. Det sker genom olika aktiviteter, antingen i grupp eller enskilt. Studiebesök och regelrätta intervjuer med företagsledare är en metod för att förbättra den vägledning som arbetslösa ungdomar behöver.

- Att söka jobb ingår förstås också. Och vi handläggare finns hela tiden till hands för frågor. Ungdomarna ska aldrig behöva känna att de stör, säger Olivera Isak.

Tacksam grupp

Trots Motalas omvittnat höga ungdomsarbetslöshet och det katastrofala konjunkturläget, tycker hon att unga är en tacksam grupp att arbeta med.

- Hittar vi bara rätt sätt kommunicera på så går det fort framåt. Bara det att vara ung är i sig en förutsättning med substans. Tänk så många år de har framför sig i livet. De har tid på sig att hitta rätt och lyckas.

Återgår

Även Björn Holm, 23, har ingått i den första kursen. Han har haft ett brinnande bilintresse sedan han var liten och även ryckt in och jobbat som bilmekaniker. Nu vill han ha jobb på bilverkstad.

- Jag hade hoppats en kurs i bilsvets, men det sprack på slutet. Nu får jag återgå till att söka jobb via Arbetsförmedlingen på vanligt sätt, konstaterar han lite besviket.

- Men det har ändå varit nyttigt att gå här. Jag har blivit stärkt i umgänget med arbetsgivare. En fördel är också att man inte behöver lägga ned så mycket tid på pappersjobb som arbets- sökande, det hjälper handläggarna till med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!