Med start på fredag och under fem veckor framöver är kräftfisket i Vättern fritt för allmänheten. Och trots rapporter om kallt vatten och dålig tillgång så lär väl en och annan hobbyfiskare lyckas få ihop till augustis stundande kräftskivor. Den viktigaste ingrediensen när man lagar kräftor är dillen, anser Olavii Ruuskanen på kräftkokeriet Klosterdelikatesser i Vadstena.
- Har man ingen bra krondill är det svårt koka bra kräftor, så enkelt är det, säger han. Sen behövs även salt, socker, vatten och lite mörkt öl.
Omdebatterad koktidHur länge kräftorna ska kokas tvistar de lärde om. En del säger åtta minuter, andra tio. På Klosterdelikatesser är det sex minuter som gäller. Men man bör också hålla koll på hur pass nyligen kräftorna ömsat skal.
- Är de precis nyömsade behöver de inte ligga i lika länge. Annars riskerar de att bli lite mosiga och överkokta, säger Olavii Ruuskanen.
Ersätt snaps med glöggFör den lite mer äventyrlige finns det även varianter utan dill. Amerikanerna gillar till exempel att krydda sina kräftor med cayennekryddor och chili. Men det är inte svenskarna riktigt redo för än tror Olavii Ruuskanen.
- Det kräver mycket för att svenska folket ska glömma dillkryddningen, den sitter i ryggraden hos alla. Däremot går kräftor utmärkt att röka. Tillsammans med lite aioli är det toppen. Ett annat tips är att hoppa nubben och i stället dricka iskall glögg till kräftorna. Det är kanongott, säger han.
KräfttiderKräftfiske på allmänt vatten i Vättern är tillåtet utan krav på tillstånd på helger från och med den 10 augusti fram till den 9 september. Fisket är tillåtet mellan klockan 17 på fredag till och med söndag klockan 7. Det är även tillåtet att fiska kräftor i vallgraven vid Vadstena slott mellan den 3-12 augusti.
För den som inte vill fiska själv anordnar intresse-organisationen Kräftriket två kräftivaler under augusti. Den 11 augusti i centrala Vadstena och den 18 augusti i Motala hamn.