Filmen handlar om fotografen Jean Hermanson, känd som Sveriges främsta arbetsfotograf och som avled 2012. Syftet med hans bilder var att skildra de ofta farliga och smutsiga miljöer som många arbetare utsattes för. Utöver "Bästa dokumentärfilm" kan Löfstedt även vinna "Guldbaggens publikpris" för filmen "Småstad" där Nils Petter var fotograf.

Hur känns det att bli nominerad?

– Skitkul, det är fantastiskt roligt då intresset för filmen ökar. Det största är att bli nominerad, så jag blir inte besviken om jag inte vinner.

Artikelbild

Motala. Nils Petter Löfstedt filmade på Motala Verkstad tidigare i år.

"Småstad" är inspelad i Vadstena och delar av "Himlens mörkrum" i Motala. Hur har det kommit sig?

– Jag tror att det hänger ihop lite med att man jobbar med det man vet mycket om på något vis. Min morfar jobbade på Motala Verkstad, så därför var ju jag väldigt sugen på att filma där. Inte bara för filmen utan även på det personliga planet. Det tror jag smittar av sig på filmen, när man brinner för något. Samma sak när jag var fotograf och vi gjorde Småstad. Jag är från Vadstena så det finns ju ingen stad som jag känner så väl. Jag kan varenda plats, varenda kvadratmeter. Det var härligt att filma där. Man behöver inte alltid sticka iväg så långt från sig själv för att hitta historier.

Två filmer på ett år. Blir det lugnare nu?

– Nja, förhoppningsvis kommer jag hålla på med några filmer och en bok om allt går i lås, säger Nils Petter Löfstedt.

Fotnot: Filmen "Himlens mörkrum" finns att se på SVT Play.

Läs mer: Nu syns Motalaprofilerna på bioduken