Gösta Nordén har ett långt förflutet inom restaurangbranschen efter att han redan som ung insåg att ett liv i Strå socken, där han växte upp, inte riktigt passade honom. Istället valde han pulsen i huvudstaden och även andra jobbäventyr i världen.

Gösta har under sina 50 år i yrket haft ett flertal befattningar hos Tore Wretman. Han har även själv drivit restauranger i Stockholm.

– Jag har vetat vad jag har velat och haft vissa mål, säger Gösta som tar emot i Munkklostret i Vadstena i samband med boklanseringen.

Artikelbild

| Ny bok. Gösta Nordén är på besök i hemstaden Vadstena.

Det är en essäsamling denna gång med gastronomisk anknytning och flera avsnitt uppges handla om östgötabygden.

Gösta berättar vid presentationen också om den tragedi som han tvingades uppleva i samband med att sonen Jonas och hans familj omkom i Tsunamin 2004. Det var efter det som han började skriva små, så kallade nyhetsbrev, baserade på sina minnen och funderingar. Det är dessa som har lagt grunden till boken. Sorgen beskrivs gå som en röd tråd, samtidigt som tankar om mat, måltider och livet dominerar.

Efter sonens bortgång, som själv var verksam inom hotellbranschen, startade Gösta "Jonas Nordéns minnesfond" med målet att få ihop 100 000 kronor. Istället blev det omkring en miljon kronor och av dessa pengar får nu elever vid Restauranghögskolans hotellprogram i Grythyttan del i form av stipendier.

– Att få skriva har varit en del i mitt sorgearbete, men jag tror att Jonas ler i sin himmel och tänker: "farsan, det gjorde du bra".