Som alla vet så är det valår och det rör sig verkligen i den lokala politiken, både i Motala och Vadstena. Vi är inne i perioden då partierna släpper sina listor inför valet till kommunfullmäktige och det har redan varit många skrällar, framför allt i Vadstena där flera tidigare toppolitiker klivit åt sidan för att ge plats åt nya krafter. Det är, åtminstone om man ser till förstanamn, en klar föryngrig på gång i stadens . Intressant - och roligt. Verkar vara något av en "konsensus-effekt", för oavsett politisk åsikt så måste man ändå säga att det nybildade partiet skakade om rejält när de dök upp inför förra valet och inte bara tog sig in i kommunfullmäktige, utan blev lika stora som socialdemokraterna i Vadstena.

Nu ska jag inte såga tidigare politiker, men för oss i lokalmedia är det kul att se lite nya ansikten inom den lokala politiken, som vi ju ofrånkomligen har ganska mycket att göra med i vårt arbete.

Och även i Motala verkar det hända en del. Det har varit stor turbulens inom Sverigedemokraterna i veckan, med en hel rad avhopp från partiet, vilket ni kunde läsa om häromdagen. Vad detta kommer att innebära får vi se framöver, men det verkar inte vara läge för försoning inom det omdiskuterade partiet. Det känns ju ganska så definitivt att klippa sönder medlemskort.

Det ska bli intressant att se vad det blir för nivå på debatten inför det kommande valet. Det var tämligen tufft för fyra år sedan, om tonläget blir ett annat den här gången återstår att se. Det är inte mycket som talar för det, för överhuvudtaget så har debattklimatet – inte bara bland politiker – knappast blivit mildare på senare år. Det jag hoppas på när vi drar igång vår valbevakning framöver är raka svar och ärlighet. Jag tror också att det är något som en politiker har mycket att vinna på. Även röster.

***

I går drog Motala Expo igång. Det var som vanligt full fart, med mycket fokus på utdelningen av de stora företagspriserna. Ni kan läsa mer om detta här på sajten. I dag fortsätter mässan och jag vill passa på att hälsa er välkomna till vår monter för att smaka på vår jubileumstårta. Vi har många tårtor, men om du vill vara säker på en bit, så är det nog säkrast att komma tidigt. Dörrarna öppnas 10.00. Då står jag och några kollegor redo med tårtspadarna.

Och missa inte årets huvudgäster, Johan och Niklas Orrenius, som kliver upp på scenen klockan 11.00. De har båda gjort spännande karriärer inom journalistiken, vilket ni kunde läsa om i Expo-bilagan häromdagen.

Slutligen - trevlig helg!