Det är ett klart imponerande program som bjuds, med dagens stora parad klockan 11.00 som en av höjdpunkterna. I fjol gick cirka 900 personer i tåget, sannolikt blir det ännu fler i dag. Om man ser till att Vadstena har ungefär 7500 invånare så är det smått fantastiskt.

Å andra sidan. Pride-festivalen är ju egentligen en festival som inte skulle behövas.

Det känns märkligt – och rentav lite sorgligt – att man 2018 ska behöva hålla manifestationer för att lyfta fram att alla människor är lika mycket värda. Det är ju något självklart. Eller det borde åtminstone vara det. Istället ser vi en helt annan människosyn ta allt större utrymme. Så tyvärr lär vi behöva manifestationer för mänsklighet och tolerans en lång tid framöver.

***

Någon som sjungit ett flertal gånger om det där med att respektera varandra är Paul McCartney (snygg övergång där, eller hur?). Och i veckan kunde vi läsa att den forne Beatles-medlemmen toppar USA-listan med sitt nya album, vilket han inte gjort på 36 år. Grattis Paul, om du skulle läsa denna krönika!

Skivan, "Egypt station", kan rekommenderas, om du inte redan lyssnat på den. Variationsrikt, med både känsla och – förstås – starka melodier. När det gäller det sistnämnda är han kanske den främsta genom tiderna.

McCartney har hunnit bli 76 år, men verkar inte redo att gå i pension än. Han verkar tvärtom piggare än på många år och känslan är att han är tillfreds med livet och trivs med att vara en levande legend. Vet inte om ni sett det fantastiska avsnittet av Youtube-serien "Carpool karaoke" från i somras, där Paul åker runt i Liverpool tillsammans med programledaren James Corden? Om inte, gör det, lysande tv-underhållning, fast det inte är tv i traditionell mening.

***

Slutligen, har redan fått in flera förslag till personer/grupper som ni läsare tycker är värda att nomineras till "Årets Motalaförebild", vårt pris vid Motalagalan senare i höst. Så fortsätta gärna att mejla era tips till tipsa@mvt.se.

Trevlig helg!