Ventilen heter LK580 och tillverkades mellan åren 1976 och 1986.

– Det varnades för den när jag var på en utbildningsdag. Vid ett mätarbyte i Marks kommun hade ventilen plötsligt lossnat och med det vattentryck som är mot mätaren sköts ventilen med kraft upp i taket där den också orsakade ett hål. Samtidigt hade montören bara varit några centimeter ifrån att bli träffad i huvudet, återger Motala kommuns abonnentingenjör Marcus Lundqvist.

Orsaken är att ventiltypen lätt ärgar sönder vilket således innebär en risk för att den inte klarar trycket vid ett mätarbyte.

Det är de abonnenter som senast bytte vattenmätare för tio år sedan som nu är aktuella för ett nytt byte. Motala kommuns vatten- och avfallsenhet uppmanar att först låta en rörmokare byta ut ventilen om den skulle vara av typen LK580.

– Rörmokaren ber oss då att stänga av gatans ventiler och då passar vi samtidigt på att byta vattenmätaren, säger Marcus Lundqvist.

Vatten- och avfallsenheten har nu annars – för normalfallet – meddelat vilka tider mätarbytet ska ske. Skulle man då ändå stöta på den farliga ventiltypen blir det inget byte den dagen. Istället debiteras kunden 500 kronor för att kommunens personal kommit förgäves.

– Vi har fått en del frågor om det här, men några incidenter med ventilen är inte rapporterade från vårt område. Men efter det som hände i Marks kommun vill vi inte ta några risker, säger Marcus Lundqvist.