– Med det här belastar vi inte akuten på lasarettet och Vätternrundan behöver inte lägga egna resurser på ett sjukvårdstält vid målet, förklarar vårdenhetschef Maria Haglund.

Extraakuten bemannas av en läkare sköterskor, undersköterskor och en mobil röntgenenhet från Norrköping. Främst förväntar man sig åkare som kör omkull, skrapar sig och kanske också bryter något.

10 skadade under Tjejvättern och 30 under Halvvättern förra helgen blev de första patienterna.

Artikelbild

| Tre sjuksängar finns i stora salen i församlingshemmet, Maria Haglund, Roger Gellerstedt och Linda Ahlm ingår i bemanningen.

Behandlingssjuksköterskan Roger Gellerstedt och undersköterskan tillika gipsteknikern Linda Ahlm summerar erfarenheten:

– Kul, spännande. Det var ju första gången, så vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta oss, säger Roger.

– Vi fick gipsa några frakturer, men mest handlade det om sårskador, faktiskt fler och större än vi trott, säger Linda.

Maria Haglund inflikar att man också hann med att ta hand om en pudel som blivit biten i ena örat.

Artikelbild

| Vården i Norrköping bidrar med ett mobilt röntgenteam. Den jämförelsevis lilla utrustningen klarar ändå ganska stora undersökningar.

Med tillgång till ändå ganska avancerad vård i centrala Motala – kan ni ställa upp även om någon utanför Vätternrundan skulle behöva hjälp?

– Skulle väl vara om något barn ramlar och behöver plåstras om. Huvudregeln är annars att vi ska ta emot skadade deltagare i loppet som kan plockas upp av följebilar. De som behöver ambulanstransport skjutsas däremot till akuten på lasarettet. Även där blodprover behöver tas hänvisas patienterna till LiM, säger Maria Haglund.

Upptagningsområdet är Vätternrundans bansträckning inom Motala, Vadstena och Ödeshögs kommuner.