Lajvet är riktat till barn men även museiintendent Camilla Gullin är med på noterna.

– Idag är jag Lowe som också är museiintendent. Idag har hon fått hit klass 6 A, som ska gå på en guidad visning om sitt favoritämne, vikingatiden. Men visningen avbryts av att två riktiga vikingar kommer hit och bara förstör, säger Camilla Gullin.

De tidsresande vikingarna heter egentligen Sara Podda och Gunnar Söderberg och kommer från Lajvbyrån i Göteborg.

Artikelbild

| Gunnar Söderberg spelar vikingahövdingen Johannes.

– Vi brukar vanligtvis vara ute i skolor och lajva, alltså köra levande rollspel för skolungdomar i olika ämnen. Det som vi kör här nu kallas för Skaldens svärd, det är inspirerat av Halvdan viking, säger Sara Podda.

Barnen som får stifta bekantskap med vikingarna delas in i två lag – rött och blått – och får ge sig i kast med olika tävlingar och uppgifter.

Vadstenabon Mahabad Pirarin besöker museet med sin sjuåriga son Zagros, de har inte varit på lajv tidigare.

– Vi tycker att historien är väldigt viktig. Att visa barnen levande historia och att ge dem en roll tycker jag är väldigt spännande, det motivera barnen att lära sig. Det är viktigt att det blir roligt för barnen när man gör någonting, då blir det lättare att lära sig, säger Mahabad Pirarin.

Artikelbild

| Sara Podda kommer från Lajvbyrån i Göteborg.

Bakom upptåget på Charlottenborgs slott står Motala kommun som arrangör.

– Det är en del av våra sommarlovsaktiviteter som vi genomför med särskilda medel från regeringen. Det är jättekul tillfälle att göra det lilla extra, säger Camilla Gullin.