Hon är uppvuxen i Nykyrka och bodde kvar där tills hon var 18 år. Utbildade sig sedan på högskolan i Norrköping, sociala omsorgslinjen, för att bli arbetsledare inom äldreomsorgen. Idrottade mycket som ung; fotboll, gymnastik, innebandy.

– Vi blev riksmästare i innebandy, två år i rad med Nykyrka, säger Anna Willén, idag föreläsare och coachande vägledare med sitt företag Mitt val - min handling.

Efter utbildningen vad gjorde du sedan?

Artikelbild

| "Jag mår fantastiskt bra när andra mår bättre", säger Anna Willén.

– Efter den så arbetade jag inom äldreomsorgen, som arbetsledare. Först i Linköping och sedan i Motala kommun. Så blev det barn, två pojkar, födda 1991 respektive 1993. Sedan arbetade jag hos min man, i hans företag. Med pappersarbete och administration. 2006 startade jag mitt företag och anledningen var att jag ville påverka folk till att må bättre.

Hur kom du på den tanken?

– Vi hade haft många motgångar i familjen och jag ville visa att det finns lösningar till att ha ett bra liv trots motgångar. Sedan tyckte jag också att folk lätt fastnade i det negativa, att många lyfte negativa frågor. Jag ville då sprida glädje, hopp, tro och mod. Mod är en viktig grej för att våga tro på sig själv. Jag minns att den första föreläsningen jag höll hette "Guldkant i tillvaron".

Du kallar dig för coach?

Artikelbild

| 2006 startades företaget Mitt val - min handling.

– Ja. Vägledande coach. Min roll är att få folk att inse att de har svaren inom sig själva. Men det jag helst skulle vilja kalla mig är en "görgo medmänniska". Jag är väldigt mycket för små saker, små steg som förhöjer vardagen. Det är sådana saker som ger guldkant i tillvaron.

Du talar om att det är en fråga om inställning - är folk för lättstötta idag?

– Ja, ibland kan jag uppleva att det är så. Ibland kanske man borde ha skygglappar. Man behöver inte ta in precis allting som man hör och ser. Naturligtvis är det många som har tunga ryggsäckar men borde då jobba på att göra dessa lite lättare. Man kan inte enbart leva i dåtid, även om jag har en förståelse för det. Det gäller istället att leva i nuet och att hitta saker som gör att man mår bättre.

Vilka är det som söker upp dig?

– Den individuella coachningen har ökat. Ibland är det par som kommer men oftast är det individuella samtal. Det kommer också fler och fler män. När jag startade var det till 99 procent kvinnor som sökte hjälp. Jag åker även ut till företag och håller föredrag och föreläsningar. Kanske någon gång i månaden. Samtalen och coachningen har jag hemma, varje vecka.

Finns det någon quick-fix när det gäller sådana här frågor?

– Nej, Det är ett långsiktigt arbete, att med små steg hitta fram till den man vill vara. Min styrka är att tala om livspusslet. Det är precis det jag arbetar med. Det handlar om balans och prioritering i livet. Att få folk att klara sin vardag. Folk jagar lycka idag. De tror att de kan få den när de uppnår sina mål. Den gruppen av människor jag träffar vill göra förändringar i sina liv för att må bättre. Den enda vi kan ändra på är oss själva, andra kan vi bara påverka.

Vad är glädjen med ditt arbete?

– Det är en ära att få ta del av andra människors liv. Det utvecklar mig i mitt arbete och som människa. Jag lever det livet som jag hoppas andra kan göra för att trivas med sina liv. Det är min styrka när jag coachar andra. Jag mår fantastiskt bra när andra mår bättre. Men det är också ett stort ansvar och det gäller att förvalta det ansvaret. Det är synd att folk inte mår bättre än de gör, när vi egentligen har det så bra här i Sverige. Jag önskar att vi fanns lite mer för varandra i nuet, i både med- och motvind. Det räcker med ett vykort, jo jag skickar fortfarande sådana. Att bara lyfta luren eller ett sms.