Älgjägare på vägen och reflexer på vift

Motor2004-10-08 04:34

Snart börjar älgjakten, och det gör att risken för vilt på vägarna ökar. Under gryning och skymning är faran som störst, men vilt kan faktiskt dyka upp på vägen när man minst anar det.

En höstdag för några år sedan höll jag på att krocka med en älg på riksväg 34 utanför Brokind, vid infartsvägen mot Fjälla, där ett viltstängsel slutar. När älgen dök upp på vägen gjorde samtidigt en motorcyklist en omkörning. Jag siktade på älgens bakdel, bromsade och styrde bilen mot höger vägkant. Mc-föraren, som åkte mitt på vägen - och mot älgen - lyckades på något konstigt vis som jag inte förstår än i dag, att bromsa och lägga ner hojen på vägen och svänga den runt djuret. Det hela var över på någon sekund.

Älgen fortsatte med stora kliv över vägen och försvann i skogen som om ingenting hade hänt. Den omskakande händelsen gjorde att bilfärden mot Linköping gick i ganska dämpat tempo.

När jag åker i mörker, gryning eller skymning, brukar jag för det mesta "svepa" av skogskanter för att kunna se om några djur plötsligt kan dyka upp på vägen. Men efter några mil blir man trött på att leta vilt, och finns det inga varnande skyltar är det ofta så att faran glöms bort. Men utanför Brokind är jag alltid försiktig, och bromsar in, även på dagtid, på den plats där älgen rusade fram. Jag har förstått att när viltstängsel sätts upp hittar djuren nya vägar - ja, de kan dyka upp nästan var som helst.

Forskare har i många år studerat vilt i olika projekt, men det finns i dagsläget inget varningssystem som hjälper oss bilister att kunna upptäcka djuren snabbt. Jag minns ett viltprojekt som VTI i Linköping ansvarade för på riksväg 34. Det är många år sedan, och försöket blev en flopp, men tanken var inte så dum. Vid automatiserade foderbord fick rådjuren reflexer, så att de sedan skulle synas bättre i mörkertrafiken.

Men när ett rådjur fick fyra reflexer runt halsen sade många att det här var snudd på djurplågeri.

Reflexer borde fler använda. Många cyklister och fotgängare syns dåligt i stan när det är mörkt. På exempelvis dåligt belysta övergångsställen är risken att dödas och skadas tio gånger högre än i dagsljus.

Det kanske är dags att införa automatiserade stationer där människor får reflexer runt armar och ben. Det skulle förbättra trafiksäkerheten avsevärt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!