De höga bensinpriserna har diskuterats till och från under hela sommaren. Lagom till bilsemestern, ja redan i våras, höjdes världsmarknadspriset på råolja kraftigt, och bensinpriset snurrade länge över 10,50 kronor litern. Jag har svårt att minnas att bensinen kostat under tio kronor litern en enda dag i sommar, om enstaka priskrig och helg-erbjudanden undantas.
Bilen är viktig för många barnfamiljer. Det är därför lite av ödets ironi att drivmedelskostnaderna gått upp så mycket just den här regniga sommaren, när de flesta använt bilen extra mycket för att fly bort under längre eller kortare perioder.
När semesterbilisten knappt hunnit packa upp res-väskan kommer nästa kalldusch. Regeringen och samarbetspartierna föreslår en skattehöjning på bensin med 25 öre per liter, och dieseln med 30 öre.
Som om bilisterna inte lidit nog ska det bli ännu dyrare att äga och köra bil. Jag har svårt att tro att de som exempelvis bor i glesbygd, och behöver bilen varje dag för att ta sig till och från jobbet, och kanske skjutsar ungar till olika fritidsaktiviteter, tycker det är rimligt att skatten på drivmedel och energi måste höjas varje år.
Hur hög är skatten på bensin och diesel, undrar kanske någon. För att få riktiga uppgifter kontaktade jag Hydro i Norrköping, men där kunde man inte ge något klart besked. På huvudkontoret i Stockholm var det samma sak. "Gå in på kundwebben spi.se (Svenska Petroleuminstitutet) och kolla, blev svaret.
Vet inte oljebolagen vilka skatter och pålagor de har på sina produkter? Svagt.
Rätt svar: Bensin 6,86 kronor per liter (medelpris vid pumpen i augusti 10,33 kr/l), diesel 4,84 kr (medelpris 7,56).
Jag har nog aldrig kört så mycket bil som den här sommaren. Det har blivit resor till Ystad, Grebbe-stad, Loftahammar, Trosa, Hällefors, och några till. Och regnet har följt efter. Därför är jag glad att jag köpte fyra nya sommardäck till bilen i våras. Att ha bra däck på bilen är viktigt för att bland annat minska risken för vattenplaning.
Många bilister är inte medvetna om att de kör med slitna däck. Det visar bland annat en däckrazzia som genomfördes häromveckan, anordnad av Bilprovningen, däckbranschen och polisen. 26 procent av bilisterna hade dåliga däck, och 10 procent för litet lufttryck, vilket bland annat ökar bränsleförbrukningen. Tänk på att efter årsskiftet blir det troligen ännu dyrare att inte ha det rätta trycket.