Biltvätt på gatan första vårtecknet

Motor2004-04-02 09:40

Många vårtecken rapporteras i dessa dagar, när solen skiner och temperaturen ligger på behagliga plus 14 grader. Men lärkor, blåsippor och fästingar i all ära. Det första riktiga vårtecknet är ändå när grannen tvättar bilen på gatan. Då vet man att vintern är förbi, och att det inte längre är långa köer till tvättautomaterna.

Visste ni förresten att tre av fyra bilägare begår miljöbrott varje sommar. Att tvätta bilen på gatan eller villatomten är förbjudet sedan flera år. Det är den tolkning av miljöbalken som kommunen gör, i alla fall. Men sedan handlar det om var man tvättar bilen, på gatan eller i garaget där avloppet rinner ut i dagvatten, exempelvis i Stångån, eller på gräsmattan, där de miljöfarliga ämnena filtreras i marken.

Farligt eller mindre farligt, så fortsätter tvättandet i förorter och villakvarter, år efter år. På landsbygden är det vanligare att tvätta bilen hemma än i stan. Och det kan man ju förstå. Att ta bilen och åka tre mil till närmaste tvättautomat måste förorena mer, med utsläpp, buller och slitage på vägen (och bilen), än att i stilla ro ta fram slangen och svampen utanför vedbon.

Än har ingen bilägare blivit åtalad för att ha tvättat bilen på gatan. Det finns grannar som ringer och anmäler, men finns det inga bildbevis går inte mycket att göra åt saken. (Tänk dig att grannen smyger fram och tar en bild på dig när du tvättar bilen framför garaget, och skickar det till miljökontoret. Hemska tanke).

Apropå hemskheter, så har ni väl inte missat förfallet av våra gator och vägar som gör att bilisterna får åka slalom för att inte få allvarliga skador på bilen. Jag har aldrig sett så många hål och gropar som i år. Det sägs att väghållaren har skyldighet att varna för gator i uselt skick. Men det skulle betyda så många skyltar att annan trafikinformation går förlorad.

Men det är även positivt med dåliga vägar. Verkstäderna får mycket jobb, och gör att hjulen snurrar fortare när arbetstillfällena ökar och samhällsekonomin förbättras.

Om inget underhåll alls gjordes på våra vägar skulle stat och kommun spara miljarder kronor, och vi skulle lätt nå Nollvisionsmålet, eftersom ingen kan köra fortare än 30 km/tim utan att få bilen total- demolerad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!