Dåliga vägaroch säkra bilar

Motor2004-11-05 07:09

Bilarna har under de senaste femton--tjugo åren utrustats med olika avancerade system för att förhindra olyckor och skydda förare och passagerare vid kollisioner. Jag minns när låsningsfria bromsar introducerades på lyxbilar i början av 1980-talet. Det dröjde sedan ganska länge innan den här säkerhetsutrustningen kom som standard i familjebilar, och det tog ytterligare några år för att få in systemet även i små bilar.

Utvecklingen av säkrare bilar har fortsatt i snabb takt. I dag finns bilar med krockkuddar i taket, bilar som har sensorer som larmar när du parkerar för nära en annan bil, bilar som inte kan startas om föraren är onykter och bilar som hindrar föraren att överskrida hastighetsgränserna, åtminstone på försök. Ja, listan kan göras lång över tekniska ovationer som biltillverkarna kan sätta in i nya bilar.

De olika säkerhetssystemen i bilen räddar liv. Många liv, varje år. Nu träder Vägverket in på arenan och vill att de som köper ny bil ska välja en modell med antisladdsystem. Ja, den statliga myndigheten går så långt att man uppmanar bilindustrin att sluta tillverka bilar utan den här säkerhetsutrustningen. Tekniken har funnits i lite dyrare bilar i flera år, men kommer nu allt mer också i "vanliga" bilar. Nära hälften av de femtio mest sålda bilarna har antisladdsystem som standardutrustning, och ytterligare 15 bilmodeller har det som tillval. Om några år finns säkert den här utrustningen i alla bilar, som exempelvis utvecklingen med låsningsfria bromsar. Men behöver det ta så lång tid?

Vad är då antisladdsystem? Systemet förkortas ofta ESP, ESC eller DSTC, och tekniken gör att ett eller flera hjul bromsas automatiskt då bilen råkar i sladdning. Vägverket uppskattar att 80 liv kan räddas varje år om alla bilar utrustas med antisladdsystem. Tester visar att risken för personskador minskar med 20 procent i torrt väglag, med 30 procent i vått väglag och nära 40 procent i väglag med snö eller is. För stadsjeepar (SUV) är det direkt olämpligt att köra utan det här systemet, enligt en amerikansk studie.

Vägverket vill nå Nollvisionens mål genom att få konsumenterna att köpa säkrare och dyrare bilar. Det känns inte riktigt rätt. Jag anser att Vägverket också måste ta sitt ansvar och rusta upp vägarna, och då inte bara i Trollhättan.

Visst är det bra med säkrare bilar, men först vill vi ha bättre vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!