Säkerhet.
I en debattartikel i Aftonbladet skriver delegationens ordförande Agneta Karlsson och huvudsekreterare Bodil Långberg att "hjälmanvändandet skulle bli större, även bland barn och ungdomar, eftersom barn i stor utsträckning påverkas av vuxnas attityder och beteende". Delegationen föreslår också att Vägverket ges i uppdrag att utveckla system för att subventionera cykelhjälmar.
Trafiksäkerhet.
Sveriges Åkeriföretag har fastställt en avsiktsförklaring för en säkrare trafik inom åkerinäringen. I år ska andelen bältade förare i fordon som bedriver yrkesmässiga godstransporter på väg vara minst i nivå med privatbilisterna.
-- Vi hoppas att vi vid nästa bältesmätning i juni ska få se en ökad bilbältesanvändning i lastbilarna, säger Sören Andersson på Sveriges Åkeriföretag. Det är skrämmande att många yrkesförare fortfarande inte använder bilbältet, trots att det är lag på det.
Whiplash.
Folksam och Vägverket har visat att risken för whiplashskador har halverats i Saab- och Volvobilar genom bättre stolar. De är, enligt studien, världens säkraste bilar när det gäller risken för nackskador och är fem gånger säkrare än de sämsta på marknaden.
Miljö.
I dag används framför allt bullerplank, vallar och isolerglas för att skydda bostäder mot trafikbuller. Dessa åtgärder tar dock inte bort bullret utan riktar det bara åt ett annat håll. Den nya bullerdämpande beläggningen "sväljer" i stället bullret och reducerar bullret där det uppstår. På en provsträcka på E18 utanför Stockholm har bullret minskat med 9 decibel. För det mänskliga örat upplevs det som mer än en halvering av ljudnivån.
TEKNIK.
Nu måste motoroljan ersättas regelbundet -- inte för att den blir utsliten utan för att den blir förorenad av partiklar och vätska.
Företaget Clean Oil Technology i Kungälv har fått världspatent på en process där oljan cirkulerar i ett slutet system. Det består av ett specialtillverkat bomullsfilter, som tar bort partiklarna, och en förångningsenhet, som tar bort vätskan.