Ekonomi eller frihet?

Att ha bil kostar klöver. Men måste man verkligen äga den? Genom att se över sina behov kan man både spara pengar och skona miljön. Det kan räcka med att hyra ett fordon, vara med i en bilpool eller samåka. Miljövänligare alternativ är att cykla eller ta bussen.

Måste man verkligen äga en bil?

Måste man verkligen äga en bil?

Foto: Pontus Lundahl/TT

Motor2016-01-08 07:51

Det är bekvämt att ha bil. Inget snack om saken. Den kan också vara nödvändig för att få vardagslivet att fungera.

– Att ha bil innebär frihetskänsla och flexibilitet. Man kör till jobb och skola, matbutiker och fritidsaktiviteter, säger Mikael Högskoog, pressansvarig för Motormännens riksförbund.

Praktisk och dyr

Men allting har sitt pris. Klimatet belastas givetvis, och bilen utgör samtidigt en av hushållets allra tyngsta utgiftsposter. Förutom själva inköpet är det mycket som kostar – från värdeminskning, service och reparationer till däck, försäkring och fordonsskatt. Samt drivmedel och kanske parkeringsplats och vägtullar.

I värsta fall kan bilägandet gå på 10 000 kronor i månaden, även om de flesta betalar betydligt mindre. Beräkningar visar att en bil kostar mellan 25 och 75 kronor per mil.

Hur ska man tänka när man väljer fordon?

– Man måste se över sina behov. Vad det får kosta att ha bil beror bland annat på hur många man är i familjen, hur långt man kör och hur ofta man använder bilen, fortsätter Mikael Högskoog.

Sex tusen

Enligt Konsumentverket kan en Volvo V70 kosta 6 000 kronor i månaden att äga. Det är pengar som räcker till ett dussin taxiresor, flera bilhyrningar eller många turer med ett fordon från en bilpool. Eller varför inte en elcykel och gott om pengar på sparkontot?

– Det blir allt vanligare att blanda olika färdmedel. Man cyklar, åker buss och kör bil vid olika tillfällen, beroende på vad man ska göra. Men i de delar av landet där kollektivtrafiken är dåligt utbyggd är det den egna bilen som gäller, avslutar Mikael Högskoog.

Vad kostar bilen?

Att räkna ut vad det kostar att äga en bil är komplicerat. Det finns mängder av faktorer att ta hänsyn till, men tack och lov finns det hjälpmedel.

På www.bilsvar.se skriver man in märke, modell och år (eller registreringsnummer) och får snabbt fram kostnaderna per år, månad och mil. Webbplatsen är gjord av Konsumentverket i samarbete med Energimyndigheten och Trafikverket.

Samtidigt har Motormännens riksförbund en bilkostnadskalkyl på www.motormannen.se, under fliken rådgivning. Där laddar man ned en excelfil och skriver in sina uppgifter.

Källa: Motormännens riksförbund

Bilalternativen

Ny bil

Plus: Nybilsgaranti. Vagnskadegarantin sänkar försäkringskostnaderna. Högre säkerhet. Drar mindre bränsle än äldre bilar.

Minus: Höga kostnader och stor värdeminskning.

Begagnad bil

Plus: Mindre värdefall än en ny bil och troligtvis många problemfria mil kvar. Stort utbud av ett till tre år gamla fordon.

Minus: Högre service- och underhållskostnader. Slitdelar kommer att behöva bytas.

Leasing

Plus: En fast månadskostnad där nästan allt ingår. Man får en ny bil utan större kontantinsats med samma valmöjligheter som nybilsköpare.

Minus: Kan bli dyrt och det finns risker. Läs avtalet noga.

Bilpool

Plus: Biltyp väljs efter behov. Miljöbilar. Det mesta ingår i priset. Pooler finns över hela landet. Kan hyras korta tider.

Minus: Bokningen kräver en viss framförhållning. Kan vara bunden till ett visst bensinbolag. Kan vara långt till närmaste bilpoolsparkering.

Hyrbil

Plus: Allt utom drivmedlet ingår. Du får en annan bil om något går sönder. Bra för semesterresor och frakt av prylar. Kul att prova nya bilar.

Minus: Att långtidshyra är dyrt. Hyrbilsfirmor är petiga med mindre skador, självrisken kan bli stor.

Samåkning

Plus: Att turas om att köra ger mer tid över. Billigare och mer klimatsmart. En samåkningspartner kan hittas på nätet.

Minus: Flexibiliteten. Samåkning ger färre möjligheter till spontana resor och kräver framförhållning.

Taxi

Plus: Snabbt och effektivt. Ingen framförhållning. Perfekt för storstadsbon som saknar egen bil eller vill ta sig hem från en fest.

Minus: Dyrt. Chauffören gör att resan inte blir privat.

Källa: Motormännens riksförbund (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om