Föraren - offer eller förövare?

Motor2004-11-19 06:34

Alla, alltifrån myndigheter till trafikanter, kräver ständigt säkrare bilar, säkrare vägar och ett säkrare regelsystem. Och vi får också successivt allt säkrare fordon, vägnät och trafikregler. Men få frågar sig själva: Kan olyckor bero på hur jag beter mig, kan det vara jag och mitt beteende som är den riskfaktor som jag lättast skulle kunna ändra på?

För en vecka sedan skrev Gunnar Gabrielsson en krönika med temat "Gärna säkrare bilar men även säkrare vägar" med anledning av att Vägverket söker öka trafiksäkerheten genom att få oss att köpa säk-rare bilar. Jag ger honom helt rätt men skulle vilja lägga till "Och allra helst säk-rare trafikanter".

Vi kan helt klart minska framför allt risken att skadas om vi får bättre vägar och bättre bilar. Men då det gäller risken att en olycka skall inträffa har trafikanten alltid det avgörande inflytandet. Trafikanten skall anpassa sitt beteende till de förhållanden som råder och även den säkraste bilen och den säkraste vägen är ibland synnerligen osäker - till exempel vid ishalka och dimma - och då är det förarens beteende som avgör vad som skall ske.

Om alla följde alla existerande trafikregler skulle vi nå de trafiksäkerhetsmål som vi satt upp men som vi de senaste åren knappt har närmat oss. Det är väl en utmärkt illustration av hur viktigt och helt avgörande vårt beteende är? Alla vet att de stora trafiksäkerhetsproblemen är hastigheter, alkohol och användning av skyddssystem såsom bälten och hjälmar. Det är där de stora trafiksäkerhetsvinsterna finns att hämta och det hänger på beteendet.

Man får ofta av diskussionerna i massmedia intrycket att vi trafikanter är offer för usla vägar, undermåliga bilar, dåligt väder osv. När det i själva verket är så att det är vi trafikanter som är det stora problemet. Vi är snarare förövarna än offren!

Vägverket har rätt beträffande bilar och vägar. Men man har försummat att ta sitt ansvar för att påverka trafikanterna genom aktivare information, förbättrad förarutbildning, hårdare övervakning (gärna med tekniska hjälpmedel såsom med alkolås), straff i relation till överträdelsens konsekvens och framför allt en kombination av dessa olika åtgärder.

Men det är till syvende och sist du och jag som skall ändra oss!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!