Säkerhet.
- I marknads- föringen kan man få den uppfattningen att bälteshållarna höjer säkerheten. Men det är inte sant. Bältena har bara en komfortfunktion, som gör det lättare för gravida att använda bilbältet.
Jan Wenäll anser att gravida ska använda bältet om de tycker att det är bekvämt. Gravida kan också fortsätta att köra bil - om det inte finns någon annan förare. Men i åttonde, nionde månaden ska man ta det försiktigt. I marknadsföringen sägs produkten skydda två liv samtidigt, mammans och fostrets.
Bilbältets midjeband dras på de här modellerna ner mot låren så det inte spänner över magen. Bilbältet hålls på plats med hjälp av ett resårband.
Trafikkontroller.
- Vi kommer att ha kontroller utspridda i hela stan. Men framför allt handlar det om de stora cykelstråken, säger Peter Viveland på Linköpingspolisen.
En cyklist som saknar strålkastarlykta på hojen kan få betala 400 kronor i böter. Om cykeln inte har baklykta eller saknar reflexer kostar det 300 kronor. När framlykta finns men inte är tänd i mörker kostar det också 300 kronor.
Krockvänligare.
Överenskommelsen innebär att EU ställer krav på bilindustrin att utforma fronten på fordonen så att den blir mindre farlig vid olyckor.
Från 2005 ska nya bilmodeller klara av två av EU framtagna tester för att minska ben- och huvudskador på fotgängare. Ytterligare testkrav träder i kraft 2010.
Varje år dödas 8 000 fotgängare och cyklister i trafiken i EU. Ytterligare omkring 300 000 skadas. (TT)
Elektronik.