Jag fick nästanin älgen i bilen

Motor2004-04-30 08:38

Nykilsvägen är smal och krokig, och det är inte mycket trafik på vägen. Jag kör i 70 km/tim, när plötsligt två älgar kommer utspringande på vägen. Jag tvärnitar, och hinner stanna bilen innan den tredje älgen lunkar över. Det är stora och kraftiga djur, och man kan säkert ha trevligare medpassagerare än en påkörd älg som trycks in i kupén.

Den här gången lyckades jag bromsa i tid, eftersom hastigheten var låg och jag hann se vägskylten som varnar för vilt. En sådan varning gör mig alltid mer observant. Men frågan är om jag hade hunnit bromsa bilen i en verklig trafiksituation, framför tre riktiga älgar?

I veckan provkörde jag den nya körsimulatorn på VTI i Linköping. Det var en fascinerande tur, och på fem-sex minuter hann jag med att köra i dimma, snöoväder, halka och på dåliga vägar med spår och ojämnheter, och nästan krocka med vilt, innan jag blev illamående av alla rörelser i karossen och fick avsluta bilkörningen.

Simulatorn är unik på så sätt att den ger en känsla av riktig bilkörning. Här kan du köra på Nykils- vägen och riksväg 34 och göra misstag utan att få en skråma, när bilen kraschar mot en mötande bilist, eller kör av vägen för att det är halt eller att du väjer för vilt.

Simulatorn är ett bra redskap för att studera människors beteenden, forska om alkohol och trötthet i trafiken och utforma nya vägar. Men framför allt kan körsimulatorn ge bättre bilförare, ungdomar som tränas upp och lär sig förstå de faror som finns i trafiken. Det skulle öka riskmedvetandet, och förhoppningsvis minska antalet olyckor med unga förare inblandade. En sådan effektiv körträning kan aldrig ges i verklig trafik.

Därför är bilkörning i simulator som komplement till den vanliga förarutbildningen ett viktigt steg mot nollvisionen. VTI har tagit fram en enklare simulator med pc-baserat bildspel, som är tänkt att användas på trafikskolorna. Jag har även provkört den enklare varianten, och den duger bra för sådan undervisning. Här kan ungdomar träna på farliga moment som många bilförare dagligen upplever i den verkliga trafiken.

Men, som sagt, åksjuk får du inte bli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!