På fyra år har den inte ens nått mitten på topp-100-listan. Nu har Hyundai i40 fått en gladare nuna, men om det räcker till mer än en glädjekalkyl återstår att se.
Snygg, välutrustad och jämförelsevis bränslesnål var den ju redan innan och prislappen har varit tilltalande ända sedan debuten för fyra år sedan. Ändå hamnar Hyundai i40 på plats 58 i registreringsstatistiken för årets första sex månader.
I USA säljs bilen under det gamla namnet Sonata och det finns de som tycker att den borde få heta det även i Europa. Siffror är inget bra namn på en bil, tycker en del. Fast Volvo har ju kommit undan med sifferbeteckningar ända sedan andra världskriget så den förklaringen är lite långsökt, även om vi just sett att Hyundai skippat beteckningen ix35 på sin crossover och återtagit det gamla namnet Tucson.
Två effektuttag
Men att Hyundai fortfarande hoppas kunna slå in en kil styrks väl av att årets upplaga av i40 bara finns med dieselmotor. Med risk för att man tappar en och annan privatkund, som vill ha bensinmotor, finns nu bara den oljeeldade1,7-litersmaskinen i sortimentet. Med två olika effektuttag - 115 alternativt 141 hästkrafter.
Inte världens rappaste eller energieffektivaste motor men den gör ett bra jobb till en anständig milkostnad.
Hyundai i40 med ComfortPlus-utrustning och 41-hästarsmotor är den version den svenske importören tror mest på. Pris 285 800 kronor. Testbilen är däremot premiumutrustad och kostar 344 900 kronor - då är sju-stegad dubbelkopplingsväxellåda standard.
Vassare köregenskaper
Men värt att notera är att den växellådan sänker den tillåtna dragvikten från 1 800 till 1 500 kilo. Systemet med torrlameller har sina begränsningar. Bilen har fått lite vassare köregenskaper med hjälp av så kallad traction cornering control, ett elektroniskt system som vid kurvtagning ger ungefär samma egenskaper som en differentialbroms. Att bilen ändå är förvånansvärt slängigt vid en undanmanöver får dock snarare skyllas på det trötta antisladdsystemet.
Hyundai har till årets upplaga av i40 utökat listan över tillgänglig aktiv och passiv säkerhetsteknik. När bilen debuterade 2011 var belysningen i huvudstrålkastarna katastrofalt dåligt, men nu bjuder man inte bara på bi-xenon utan också på en helljusassistent som övervakar mötande trafik och automatiskt stänger av helljuset så att andra förare inte blir bländade.
Vänta in bakluckan
En annan finess är elektrisk öppning av bagageluckan, vilket i och för sig alla konkurrenter redan erbjuder. Det unika här är att du varken behöver trycka på någon knapp eller vifta med en fot. Det räcker med att ha nyckeln i fickan och vänta några sekunder bakom bilen så, simsalabim, öppnar sig luckan. Du slipper ställa ned kassarna i väta eller snösörja.
För Hyundai räcker det nog dessvärre inte med att bara vänta för att bilspekulanternas plånböcker ska öppna sig. De behöver nog trycka på rätt många knappar.
Rolf Gildenlöw/TT