Trafiksäkerhet -- vilka är problemen?

Motor2004-02-20 09:23

Sverige blir allt trafiksäkrare. Antalet trafikdödade sjunker. Men man kan naturligtvis inte vara nöjd med att det dör över 500 personer på våra vägar varje år. Det är alltså fortfarande tal som ligger i samma storleksordning som antalet dödade svenskar i samband med Estonia-katastrofen. Men till skillnad från den stora olyckan dödas trafikens offer i hundratals småolyckor och få av dem når tidningarnas förstasidor. Regeringen har satt upp som mål att antalet dödade skall halveras från 1998 till 2007. Det betyder att vi då inte skall ha fler än 270 dödade. Avståndet från 519 till 270 är långt men tiden från 2004 till 2007 är kort. Vad kan vi då göra för att kraftigt reducera antal trafikdödade?

Alkohol och droger i trafiken är ett ökande problem. Svensken dricker alltmer alkohol varje år. På de senaste fem åren har snittkonsumtionen för en svensk ökat med 25 procent. När drickandet ökar, ökar även berusningen på vägarna, om än inte lika mycket. Man räknar med att alkohol är inblandad i en fjärdedel av alla dödsolyckor och i hälften av alla singelolyckor med dödlig utgång! Nu vet vi dessutom att droganvändningen bland förare ökar. Men den är svårare att mäta.

Då det gäller hastigheterna kan man enklast sammanfatta läget så här: Om alla följer hastighetsgränserna så kan vi spara 100 liv om året! Vi har en bilbälteslag, men nästan hälften av dem som omkommer i bil är obältade. Om alla bilister vore bältade skulle vi spara ytterligare ca 70 liv! Bara cirka 15 procent av de vuxna cyklisterna bär hjälm. Unga manliga förare är den skadegrupp som ökar mest. I den gruppen ökar också alkohol- och drogpåverkan. Om unga män körde lika säkert som unga kvinnor skulle vi spara 60 liv om året! Över hälften av de dödade fotgängarna är pensionärer. Läs, tänk och dra dina egna slutsatser! Vad kan du göra?

Östergötland klarar sig ganska bra jämfört med and-ra län. En jämförelse mellan den senaste treårsperioden och den närmast föregående visar att säkerheten i vårt län är oförändrad. Men medan landet som helhet har 53 dödade och skadade per 100 000 invånare ligger siffran i Östergötland på 45.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!