säkerhet Dags att lära sig en ny förkortning från Volvo. BLIS. Blind spot information system. Två kameraobjektiv, en på varje ytterbackspegel, läser kontinuerligt av det som rör sig snett bakom bilen och täcker på så vis upp den så kallade döda vinkeln. Om en bil eller motorcykel ligger snett bakom bilen lyser en orangefärgad lampa invid backspegeln och varnar föraren om han eller hon planerar ett körfältsbyte.
Systemet tar 25 bilder i sekunden och fångar in föremål som rör sig inom ett 9,5 meter långt och tre meter brett fält invid bilen. BLIS reagerar dock inte på stillastående fasta föremål, som exempelvis stolpar och vägskyltar, och inte heller på mopedister och cyklister. Drygt 5 000 kronor kostar den här tekniken och den går att beställa på Volvos nya bilar från och med i höst.
POLISBIL Dyker den här polisbilen upp i backspegeln och du inte har rent mjöl i påsen är det nog bara att ge upp. Det är den italienska statspolisen som fått en Lamborghini Gallardo i födelsedagspresent av Lamborghini-fabriken i SantAgata Bolognese. Poliskåren fyller nämligen 152 år. Polisbilen kommer att användas av trafikpolisen vid olyckor och andra krävande insatser på motorvägarna i Kalabrien, som utgör den italienska stövelns tåspets. Gallardo är fyrhjulsdriven och har en 5-liters V10-motor på 500 hästkrafter och toppfarten ligger runt 300 km/t.
BILINDUSTRI Nu flyttar bilindustrin österut. Allt fler stora biltillverkare investerar stort i de forna öststaterna. Tyska Audi satsar 1,75 miljarder euro i Ungern för att tillverka 1,3 miljoner motorer och 32 000 bilar. Fiat satsar 1,77 miljarder dollar på att bygga nya Panda i Polen och VW-koncernen investerar ytterligare 2,74 miljarder dollar i Skoda i Tjeckien. Även franska PSA (Citroën-Peugeot) satsar i Tjeckien, Närmare bestämt 1,8 miljarder dollar.
Koreanska Kia bygger en ny fabrik i Slovakien för en 1 miljard euro, medan Renault fortsätter att investera i helägda Revoz i Slovenien. Den här etappen kostar 370 miljoner euro.
Förklaringen till de stora satsningarna i de forna östländerna är förstås den billiga arbetskraften.
KONSUMENT Nu genomför Subaru en "maxprissättning" på 368 av märkets mest sålda reservdelar. Det betyder att såväl importörer som auktoriserade verkstäder och handlare får ett pris som man inte får överskrida. I praktiken betyder det en genomsnittlig prissänkning på 30 procent på de aktuella delarna.
Det delar som valts ut är sådana som står för en stor del av den samlade reservdelsförsäljningen. Det handlar om avgassystem, bromsdelar och tändstift. Men även karossdelar som ofta drabbas av parkerings- och bilköskador.