Sune Björk är aktiv i Mjölby stadsmusikkår, som var enda östgötska orkester i tävlingen. Tidningen når honom precis efter att de tävlande orkestrarna spelat färdigt i Crusellhallen.
– Sex orkestrar från Sundsvall till Svedala spelade, säger han.
Alla orkestrarna spelar ett 30 minuters program för att visa upp hela sin bredd. Ett obligatoriskt stycke ingår: ”Brudmarsch” av Jerker Johansson. Domarna korade till slut Uppsala blåsarsymfoniker till segrare i Svenska mästerskapet för blåsorkestrar.
– Det var mycket mer publik än förra året, även om det inte var fullsatt, berättar Sune Björk.
Årets upplaga av Svensk blåsmusikfestival i Linköping var den tredje. Evenemanget invigdes av landshövding Elisabeth Nilsson i fredags kväll. På lördagen var det parader och konserter runtom i Linköping.
Mjölby stadsmusikkår spelade till exempel på Bondens marknad på yttre borggården.
På lördagskvällen spelade Östgöta blåsarsymfoniker konsert i Katedralskolans aula med trumpetaren Peter Asplund som gästsolist och sångare. Temat var sånger från Frank Sinatras repertoar. (Se recension här intill).
Och på söndagen, efter SM-tävlingen, kulminerade festligheterna med den storslagna Tattoon. 2015 och 2016 har orkestrarna spelat och paraderat på Linköping arena, men i år hade evenemanget flyttat in i Saab arena där i år välkände tenoren Rickard Söderberg fanns på plats.
Men varför kallas det egentligen för ”tattoo”? Är inte det engelska för tatuering, undrar vän av ordning.
Lite research avslöjar att uttrycket är det samma som svenska ”tapto”, vilket betyder kvällssignal. Enligt Wikipedia härrör det från ett holländskt uttryck från 1600-talet: ”doe den tap toe”, vilket betyder ungefär ”slå i tappen” eller ”stäng av kranen”. Det var en signal som spelades av trumslagare eller trumpetare för att meddela krögare och värdshusvärdar i garnisonernas närhet att det var dags att sluta servera öl till soldaterna så att de kunde gå hem till sina baracker och sova.
Uttrycket lever kvar i flera europeiska språk, som benämning på militär musikuppvisning i paradform.