Midsommarhelgen är en av årets mest trafiktunga helger. Forskning visar att musiken vi lyssnar på medan vi kör bil påverkar hur fort och trafiksäkert vi kör.

Enligt studier ska musik som är "säker" ligga på mellan 60 och 80 bpm, eller taktslag i minuten, ungefär samma takt som en människas hjärtslag. Musiken få inte heller vara trallvänlig, innehålla sång eller repeterande melodier.

Musikproducenten Filip Engström har, baserat på forskningen, tagit fram en Spotify-listan med låtar som är bra att lyssna på i bilen. Du hittar den längst ner i artikeln.

– Vi har gått igenom en rad olika studier för att på bästa sätt kunna avgöra vad som är trafiksäker musik och inte. Vi har därefter satt upp en kravlista och tagit fram musik som matchar den, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget.

Den musik som spelas på radio kan tvärtom vara farlig.

– Att lyssna på musik med hög takt, som Zara Larsson, Peg Parnevik eller Alesso, under bilkörning går helt emot vad forskningen säger är trafiksäkert. Den trafiksäkra spellistan är framtagen i syfte att minska antalet olyckor i trafiken, säger Filip Elgström, musikproducent.

– Jämfört med andra dagar och helger får vi betydligt fler utryckningar under midsommarhelgen. Med den trafiksäkra spellistan hoppas vi kunna sprida kunskap om vad som påverkar bilförare och därigenom få ned antalet incidenter på vägarna, säger Lukas Fryklund.