Internet förändrar våra liv, inte minst ungdomars. Pia Widegren var förr en helt vanlig lärare i data och kommunikation på Vätternskolan i Motala.
Sedan kom nätet, med mötesplatser (communities) som Lunarstorm, Skunk och andra.
-- Först var det bara vår klass. Sedan kom det tusen till, minns hon.
Pia Widegren upptäckte att hon fick bättre kontakt med vissa elever, som hon redan kände, på nätet.
Och på den vägen är det, skulle man kunna säga.
Trots att hon aldrig erbjudit sina tjänster ringer folk från hela landet och vill att hon ska komma. Hon berättar för föräldrar och lärare om vad ungdomar har för sig på nätet och för ungdomar om vad man bör tänka på.
-- Jag gör det på min fritid och jag säger nej till jättemånga.
Hon har besökt så gott som alla skolor i Motala. I förra veckan var hon på Petrus Magni skola i Vad-stena.
Någon borde kunna ta "nattvandringen" på nätet, är ett av Pia Widegrens budskap till föräldrarna. Hon medger att det inte är så lätt att bli accepterad i ungdomarnas "samtalsgrupper".
Hon var där först, det var ungdomar som sökte upp henne. Föräldrar kan lätt bli betraktade som snokare.
-- Det funkar som ett innefik. Man söker upp dem man redan känner. Det är bra, för det betyder att man inte kan låtsas så mycket annat.
Ungas umgänge på nätet innebär också att ryktesspridning numera sker blixtsnabbt och utan vuxnas inblandning. Därmed blir det kanske lite si och så med källkritiken.
-- Förr kom man hem och berättade för mamma och pappa.
Numera kan de unga därför gå miste om de vuxnas synpunkter på sådant som händer.
Pia Widegren är visserligen uppkopplad mycket, men det betyder ingalunda att hon sitter vid datorn hela tiden.
-- Det är mycket lättare att hålla kontakt min syster och min bror i Östersund via nätet och exempelvis fråga om de hört något från pappa. Om jag ska ringa måste vi prata om allt. Det tar en timme.
Pia Widegren har blivit it-samordnare på bildningskontoret i Motala. Hon har hand om allt från inköp av program till skolornas hemsidor. Helst vill hon vara it-pedagog.
I hennes kontorsrum ligger travar av "Läroverktyg", en skrift om digitala läromedel, den 18:e i KK-stiftelsens skriftserie. Pia Wide-gren medverkar med ett avsnitt om hur man kan använda chatt för att lära känna sina elever bättre.
-- Det bygger på att det finns ett förtroende från början. Tragiskt nog är det mycket svårare för män, som lätt blir ifrågasatta, trots att de behövs, lika mycket som kvinnor, på nätet.
Pia Widegren har nätvänner som hon umgås flitigt med. Bland dem finns både en ung man i Norrköping, som hon känt sedan han var elva, och kvinna i Sandviken, som hon pratar med varje dag.
-- Min utgångspunkt var att man inte kunde lära känna människor på nätet. Jag har fått tänka om.
-- Jag är varken datanörd eller någon som desperat söker vänner utan drivs av ett genuint socialt intresse, att knyta lite andra kontakter, att träffa människor som gör andra saker.
FOTNOT: KK-stiftelsen arbetar med kunskaps- och kompetensutveckling för att stärka Sveriges konkurrenskraft.
Pia väljer bort tv