Karin Klöör, oljemålningar

Galleri Skådebanan, Linköping

Pågår till 25 maj.

DET ÄR som bekant vanskligt att måla realistiska landskapsmotiv. Naturen själv överträffar oftast avbildningen, samtidigt som man gör avkall på sin konstnärliga frihet. För att inte tala om fotografiets alla möjligheter till mera noggranna avbildningar.

När nu Karin Klöör låter den grafiska tekniken vila till förmån för utförandet av sju oljemålningar med naturmotiv, så lyckas hon ändå att skapa originell konst. Hon gör det genom att välja koncentrerade utsnitt och stilisera naturmotiven till personligt formade kompositioner.

Tydligast framgår det kanske i "Råk", där det svartvindlande vattnet kontrasteras mot is och snö med förstärkta linjer, och där de bräckliga vasstråna finns i förgrunden. Även "Djupt vatten" känns fritt formad -- från svärtan över de grå-blå nyanserna och till det vita partiet. Det är kontraster mellan ljusa och mörka partier, som också återfinns i Karin Klöörs grafik.

Bland vassmålningarna utgör ett motiv från "Lillängsudden" den mest livfulla. Här får de konkret penslade vassbladen ett eget sprittande liv mot bakgrund av de vindlande blå vattenvågorna. Även målningen "Säckhälla" utgör ett spännande kompositionsutsnitt, med sina bräckligt skuggade vass-linjer, även om man med kamerans hjälp kanske skulle kunna åstadkomma motsvarande effekter.

I målningen "Is" återges en svart isgrotteöppning som omges av de skuggade snöfälten. Det finns lite av en frusen stillhet och vila i Karin Klöörs motiv från vattenkusterna. En stillhet som känns poetiskt tilltalande mot bakgrund av de omsorgsfullt valda kompositionsutsnitten från naturens värld.