De långa väntetiderna har till och med lett till att Polisen tvingats frisläppa personer som satt häktade för ett rån i Eskilstuna. Det var Sveriges radio P1 först med att rapportera om. Nu säger justitieminister Morgan Johansson att en stor del av Polisens extrabudget ska läggas på Nationellt forensiskt centrum (NFC).

NFC:s kanslichef Liselotte Nielsen Sundberg säger att 800-1000 nya jobb behövs. Hon kan omöjligt säga hur de kommer födelas över NFC:s kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Här i stan är det mest naturvetare vi behöver, som biologer och kemister. Men även IT-forensiker. Och där slåss alla om arbetskraften, säger hon.

Artikelbild

| – Vi har fått växa 25% om året och behöver växa mer, säger NFC:s kanslichef Liselotte Nielsen Sundberg.

Centerpartiet och Liberalerna säger att decentralisering är nödvändigt för att snabba på NFC:s arbete. Något som kanslichefen inte är främmande inför.

– Sållning och urval bör göras oftare nära brottsplatsen. Som att DNA kan säkras direkt på plats av lokala kriminaltekniker. Då behöver vi inte skicka så mycket material hit, som till exempel kläder. Men samtidigt är det effektivt att bibehålla stordriften med tanke på ärendemängderna.

I dag arbetar runt 430 personer på NFC i Linköping. Först i höst förväntar sig Liselotte Nielsen Sundberg besked om huruvida arbetsstyrkan kommer att växa.