Regeringens beslut om gruva överprövas

Aktion Rädda Vättern tar med hjälp av Visingsörådet till alla juridiska medel i sina försök att stoppa gruvan Norra Kärr. Nu begärs en överprövning av brytningskoncessionen.

Bengt Eriksson. Ordförande i Aktion rädda Vättern.

Bengt Eriksson. Ordförande i Aktion rädda Vättern.

Foto: Privat

NORRA KÄRR2014-08-05 09:32

Visingsörådet har nu vänt sig till Högsta förvaltningsrätten med en begäran om att domstolen överprövar regeringens beslut att ge gruvbolaget Tasman metals brytningskoncession i Norra Kärr. Aktion Rädda Vättern stöder Visingsörådets begäran.

Högsta förvaltningsdomstolen har i sin tur lovat att pröva saken så fort semestrarna är klara för justitieråden i augusti.

– Det är första gången i historien som en bearbetningskoncession överprövas av domstolen, säger Jan Andersson, medlem i både Rädda Vättern och Visingsörådet, en av de miljöorganisationer som överklagade bearbetningskoncessionen till regeringen förra sommaren.

Regeringens beslut i sig går inte att överklaga, däremot går det att ansöka hos Högsta förvaltningsdomstolen att överpröva beslutet.

Det är mycket få fall som brukar tas upp av Högsta förvaltningsdomstolen, det som förr hette Regeringsrätten. Totalt får domstolen in cirka 8 000 ansökningar om året och endast 2 procent beviljas prövningstillstånd. Därmed har Rädda Vättern vunnit en viktig delseger i och med att ärendet överhuvudtaget prövas.

En bearbetningskoncession ger gruvbolaget rätt att utvinna gruvan, förutsatt att verksamheten även godkänns enligt lagtexten i miljöbalken plus några andra formella tillstånd, exempelvis bygglov.

Aktionsgruppen anser att denna tvådelade prövning som sker, dels enligt minerallagen, dels enligt miljöbalken, strider mot EU-rätten.

Rädda Vättern jämför med Bungemålet för kalkbrytningen på Gotland.

De Natura 2000-områden som finns i koncessionsområdet har ett särskilt skydd enligt EU-rätten. Därför ska myndigheterna säkerställa att Natura 2000-området inte kan ta skada av den planerade gruvbrytningen. I Bungemålet har Högsta domstolen betonat vikten av att prövningen ska ske i enlighet med Waddenzee-kriteriet. Det betyder att utredningen måste vara så fullständig att det inte återstår några vetenskapliga tvivel om att skyddsvärda intressen skadas.

Aktion Rädda Vättern har också vänt sig direkt till aktieägarna och uppmanar dem att dra sig ur projektet. Organisationen vädjar till deras ansvarskänsla och till att följa sina etiska regler. Bland aktieägarna finns flera stora bolag med sådana långt gående regler, menar Rädda Vätterns ordförande Bengt Eriksson, exempelvis den största aktieägaren Soros Fund Management LLC.

Något svar från bolagen har inte kommit ännu, inte mer än att de fått informationen och återkommer efter semestern.

Åtta olika punkter

Aktion Rädda Vättern anser att beslutet som regeringen har tagit är felaktigt och sammanfattar skälen så här:

1. De ekologiska konsekvenserna är inte invägda trots en gedigen miljökonsekvensbeskrivning.

2. Den har inte följt EU-rätten till skydd av hotade arter eller habitat.

3. Regeringen har inte följt Sveriges internationella åtagande att skydda Biosfärsområdet Östra Vätternbranterna.

4. Inte heller Landskapskonventionen.

5. Den har i strid med förvaltningsrättslig praxis gjort en ofullständig, svepande och ensidig ekonomisk bedömning, som dessutom är baserad på oriktiga uppgifter.

6. Regeringen inte prövat sitt beslut utifrån sociala aspekter.

7. Fyndigheten i Norra Kärr inte behövs ur svensk försörjningssynpunkt, anser de klagande och hänvisar till en FOI-rapport.

8. Regeringen har inte följt Riksdagens nationella miljömål i avvägning mellan de motstående intressena mineralutvinning och naturvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om