Norrköpings filmnäringsdag är den lokala filmbranschens årliga mötesplats i Norrköping. I år genomfördes den med blandade känslor.
Dels med färska och starka siffror i ryggen där statistik från SCB visar att antalet bolag i Norrköping som är registrerade inom filmnäringen ökat med 47 procent sedan 2015.
– Enligt den senaste siffran finns nu 86 bolag i branschen i Norrköping. Det finns 84 verksamma filmarbetare och omkring 100 semiprofessionella filmarbetare, säger Johan Karlsson, chef för Cnema och Norrköpings filmfond.
– Den verkliga siffran av alla som berörs har vi inte i dag, men den är sannolikt mycket högre. Ökar du ringen är det människor och bolag som jobbar med boende, transporter, mat, teknikhyra och massor av andra saker som också omfattas, säger han.
Men det handlar också om ett väntande sparkkrav för både filmfonden och den kommunala biografen Cnema. Något som det nya styret Borgerlig samverkan och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) pekat på både före och efter valet.
– Alla verksamheter sparar. När det gäller filmfonden stöttar vi inte övriga näringslivet på samma sätt som vi gör med film. Det är viktigt att vi har ett likvärdigt tänk gentemot näringslivet, säger Sophia Jarl.
– När det gäller Cnema har jag sagt att jag tycker att det är dåligt att vi konkurrerar med den privata marknaden som Cnema gör i dag och jag tror att vi kan hitta former med den privata marknaden där vi kan samarbeta mycket mer om den film som inte är konkurrerande film.
Samtidigt är Sophia Jarl tydlig med att beslutet om att besparingarna kring filmfonden och Cnema kommer att fattas av kultur- och fritidsnämnden. De nya nämnderna börjar sitt arbete efter nyår.
– Det vi gör nu är att vi plockar över alla kulturförknippade poster som i dag ligger under kommunstyrelsen till kultur- och fritidsnämnden. Det gör att nämnden har bättre möjlighet och handlingsutrymme att själva prioritera. Vi har gett dem ett förslag och där har vi inte nämnt filmfonden. Det blir upp till nämnden att göra prioriteringarna, säger hon.
Mot den här bakgrunden var de hotande sparkraven något av elefanten i rummet när filmnäringen i Norrköping nyligen hade sin branschdag på Cnema och sedan på Flygeln, där flaggskeppet i branschen – Crazy Pictures – bjöd på en helkväll kring produktionen om den kommande storfilmen UFO Sweden.
– För mig har filmfonden betytt jättemycket. Den har varit inblandad i alla projekt jag gjort, så självklart känns besparingar väldigt oroande, säger Maria Lundström som gjort flera kortfilmer, bland annat filmen Roadkill i samproduktion med SVT.
Carina Perenkrantz är en välkänd kulturentreprenör i Norrköping.
– Jag hoppas att de politiker vi har nu förstår betydelsen av filmfonden och Cnema och inte bara går in och tar ett beslut, utan också tittar på historien och hur det en gång började med bion Harlekinen och hur det vuxit sedan dess. Inte minst när det gäller sysselsättningen i den här branschen och de arbetstillfällen det ger, säger hon.
Produktionsbolaget Kojan Film är ett av de många bolag som vuxit fram i Norrköping de senaste åren. Det drivs av Simon Öster, Carl Lohman och Kevin Gullberg och producerar både reklam- och spelfilm.
– Vad filmfonden gjort är att vi har haft möjlighet att utveckla oss konstnärligt samtidigt som vi har kunnat försörja oss via reklamfilm. Det har gjort att vi nu kan kombinera de två delarna och kan dra in pengar även på den konstnärliga biten, säger Simon Öster.
– Pengar från filmfonden är inte pengar man tar för givet. Det är ingen lekstuga. Det är ett seriöst ansvar man får. Det är viktiga pengar för att vi ska kunna utveckla oss själva och i framtiden också generera pengar till Norrköping, säger Carl Lohman.
Cnema och filmfondens enhetschef Johan Karlsson beskriver utvecklingen för verksamheten som en ketchupeffekt. Mängder av produktioner med stöd av filmfonden är redo för premiärer och visningar i olika publika och prestigefyllda sammanhang den närmaste tiden. Nyligen presenterades också ännu en ny produktion som görs på plats i Norrköping i form av Viaplay-satsningen "Jana – Märkta för livet" som bygger på Emilie Schepps deckare. Sidointäkterna är en viktig grundtanke med filmfonden.
– Det är matematiken för våra tre miljoner kronor i snitt per år. Om vi ger en skattekrona i stöd vill vi att de ska göra av med mer på plats. De drar hit annan finansiering och det kan vi också se på varje enskilt projekt. Bidraget går ut, men det kan vara upp till åtta–tio gånger mer man lägger i Norrköping för att kunna vara här, säger han.
– En större produktion som förläggs i Norrköping skulle jag jämföra med en tillfällig stor företagsetablering. Om det är en vecka eller två veckors produktion handlar det om väldigt stora summor som läggs här under den perioden.
Det handlar också om att sprida bilderna av Norrköping över världen. En viktig men svårmätbar effekt.
Trots den kärva ekonomin är synen på både Cnema och filmfonden mer positiv hos den politiska oppositionen.
– Vad jag förstår är det en stor utväxling på de pengar som satsas i fonden. Det har varit en fantastisk utveckling i Norrköping med de filmer och produktioner som varit och är på gång. Det är jätteviktigt för kommunen och näringslivet. Spontant känner jag att det är något vi bör bevara, bevaka och fortsätta satsa på, säger Christian Widlund (C).
Olle Vikmång (S) har liknande tankegångar.
– Det har varit en strategisk satsning på filmnäringen i Norrköping där filmfonden är en del, men där hela Cnema är en bärande del. Det går liksom inte att separera de två från varandra. Det som finns här, den filmpedagogiska delen och biografverksamheten, är olika delar som förutsätter varandra. Det är väl investerade pengar om man ser till utväxlingen.
Robert Nilsson har sin firma R Media & Scen och genom den har han varit en del av nästan alla filmproduktioner i Norrköping sedan filmfonden startade 2015.
– Från början var min tanke att bygga saker, men sedan visade det sig att det inte bara är det man kan göra inom film utan man kan göra nästan vad som helst som kräver hjärna och lite muskler. Jag har ofta fått vara med i produktioner som fått stödet av filmfonden. Utan det hade jag inte ens kunnat överväga att hålla på. Skulle det tas bort innebär det förmodligen att jag checkar ut.