Bara kvinnor får jobb i oktober

ÅF anställer bara kvinnor i oktober. "Vi vågar sticka ut hakan och ta ett annorlunda grepp för att rekrytera flera kvinnliga ingenjörer", säger Jan Israelsson, sektionschef på ÅF i Linköping.

Julia Svärd och Jan Israelsson i ÅF:s nya lokaler i centrala Linköping.

Julia Svärd och Jan Israelsson i ÅF:s nya lokaler i centrala Linköping.

Foto: Åke Karlsson

Norrköping2015-09-22 19:00

Förra året när ÅF för första gången införde "Ladies' month" i oktober ökade antalet kvinnliga ingenjörer och konsulter som sökte sig till ÅF med 23 procent i hela landet. Och i år hoppas man på ännu bättre resultat. Den här gången pågår Ladies' month inte bara i Sverige utan även på ÅF:s kontor i Spanien och i Finland.

Är ni inte rädda för att manliga ingenjörer ska känna sig diskriminerade?

– Nej. Vi har redan som policy att om två personer med samma kompetens söker jobb anställer vi den som tillhör underrepresenterade gruppen hos oss. Men nu under oktober går vi ett steg längre. Vi markerar att vi är beredda att ta djärva och nytänkande initiativ för att gå framåt i vårt jämställdhetsarbete, säger Jan Israelsson.

ÅF har just flyttat till sina nya stora lokaler ovanför Åhléns där företagets 80 ingenjörer och konsulter, som tidigare var utspridda på tre olika ställen i Linköping, ska sitta tillsammans. Cirka 17 procent av alla anställda på företagets 100 kontor runt om i Sverige är kvinnor. Målet är att år 2020 ska 30 procent av personalen vara kvinnor. Och de ska finnas på alla nivåer, även på ledningsnivå.

– För oss handlar det om ett långsiktigt uppdrag. Med Ladies' month uppmärksammar vi problemet men vi visar också att vi arbetar aktivt för ökad jämställdhet och att vi tar den på allvar, säger Jan Israelsson.

Under de senaste åren har antalet anställda på kontoren i Linköping och Norrköping fördubblats och på vissa avdelningar är det nu lika många kvinnor som män. Julia Svärd är anställd på en sådan jämställd sektion som jobbar med samhällsbyggnadsfrågor, arbetsuppgifter som många kvinnor är intresserade av.

– Heterogena arbetsplatser når generellt bättre resultat och vi är övertygade om att ökad jämställdhet och mångfald gör oss också attraktivare som arbetsgivare vilket är nödvändigt för att säkra kompetens för framtiden, säger Julia Svärd, landskapsarkitekt och gruppchef på ÅF i Linköping.

På industrisidan finns det dock få kvinnliga medarbetare och så är det också på universitet och högskolor.

– Med den här aktiviteten hoppas vi väcka uppmärksamhet och få flera tjejer att överväga de utbildningar som leder till ett säkert jobb och en karriär som domineras av män, säger Julia Svärd.

ÅF (tidigare Aktiebolaget Ångpanneförening)

..varje dag anställs tre konsulter på ÅF i Sverige.

...Nyamko Sabuni är ÅF:s chef för hållbarhet.

...är ett av Sveriges största teknikkonsultbolag med huvudkontoret i Solna.

...har en omsättning på 1 miljard euro 2015 men målet är 2 miljarder år 2020.

...för att klara det behöver ÅF fördubbla sin personalstyrka från dagens drygt 7 700 medarbetare.

...endast 14 procent chefer är kvinnor.

...för att öka andelen kvinnliga ingenjörer på ÅF vidtas såväl konventionella som okonventionella åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om