De tuffa ekonomiska tiderna börjar nu få en påverkan på stadsutvecklingen i Norrköping. Som vi tidigare rapporterat så har kommunen fått ta över ansvaret att bygga landmärket i Inre hamnen efter att fastighetsbolaget Brygghuset hoppat av på grund av för låga hyresintäkter.
Den nya politiska ledningen har även fått stryka den öppningsbara bron i Inre hamnen får att få budgeten att gå ihop.
Nu kommer nästa smäll. De storslagna planerna för delar av Syltenområdet – däribland det 100 meter höga Bråvallaverket – får läggas på is. När samhällsplaneringsnämnden sammanträder på torsdag föreslås politikerna att avbryta marktilldelningstävlingen gällande de tre fastigheterna Triangeln 10, 11 och 15.
Enligt tjänsteskrivelsen så har överlåtelsen mellan kommunen och köparen (ED-gruppens projektbolag) av fastigheterna inte fullföljts. "Bolaget har inte fullföljt sina åtaganden i enlighet med de juridiskt bindande aktieöverlåtelseavtalen", står det i skrivelsen.
– Tyvärr är det just nu mycket tuffa tider för alla. ED-gruppen har haft svårt att fullfölja avtalet i tid, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
Hur ser du på att det inte blir något överlåtelseavtal med ED-gruppen?
– Vi har under hela processen haft en bra dialog med ED-gruppen, vi går vidare som goda vänner. De har genom åren gjort mycket bra för Norrköping. Men i det här fallet var vi alla överens om att det är bättre att avbryta det hela.
Därmed får alltså kommunen börja om från början igen. Nu får man ge sig på jakt efter nya köpare.
– Det som händer nu är att kommunen blivit fastighetsägare. Vi kommer direkt att påbörja ett detaljplanearbete och detaljplanen beräknas vara klar 2025, säger Henrik Haugness, exploateringschef vid samhällsbyggnadskontoret.
– Det blir samma process som med alla andra markområden, först blir det planläggning och sedan säljer vi byggrätter. I nuläget är det svårt att exakt kunna säga hur marktilldelningen kommer att gå till, men vi följer de riktlinjer som finns. Det kan bli aktuellt med en ny tävling för någon av tomterna, säger han vidare.
Som vi tidigare rapporterat så var det storslagna planer som presenterades på taket av Bråvallaverket en blåsig dag i juni 2021 efter det att Fastighets AB Regio och ED Bygg Sverige AB vunnit marktilldelningstävlingen. Fem arkitektfirmor var inkopplade i projektet att förädla delar av Syltenområdet – där Bråvallaverket var juvelen i kronan.
– Här har vi visioner om att bygga ett hotell. Och där vi står nu kan det bli en hotellbar, vi ser även en swimmingpool här i byggnaden, sa Thomas Sandell, en av arkitekterna.
Av dessa planer återstår nu inte så mycket.
– Jag hoppas ändå att de gamla planerna fungerar som inspiration för de nya ägarna. Jag tycker det finns många goda tankar kring Bråvallaverket, säger Reidar Svedahl.
Det var 2017 som Norrköpings kommun och Eon kom överens om en försäljning. De tre fastigheterna har bedömts utifrån två oberoende värderingar till 175 miljoner kronor.
Vad innebär det för kommunen att ni inte får in pengar för en försäljning av Triangelnfastigheterna?
– Kommunen har inga likviditetsproblem. Vi kommer att få in de här pengarna när vi säljer marken och värdet på marken kommer att öka, säger Svedahl.
Men det kan ju dröja några år innan företagen har råd att investera?
– Så är det, men vi kommer att få hela beloppet när det är bättre tider.
Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) är inne på samma linje.
– Genomförandet av köpet från Eon är en kostnad för kommunen, men jag känner ingen oro över att vi inte får tillbaka de pengarna.
– Det har redan från början varit ett stort intresse för det här området, det är ett väldigt attraktivt läge när Norrköping ska utvecklas. Genom att dela upp marken kan vi dessutom få in olika typer av verksamheter, säger Jarl vidare.
Vi har sökt ED-gruppen för en kommentar till varför de inte kan fullfölja avtalet. Vi får nöja med ett mejlsvar signerat Eddy Demir (vd ED-Gruppen) och Henrik Eklund (vice vd):
"Med de nya ekonomiska marknadsförutsättningarna gör vi bedömningen att det är bättre om kommunen tar vid och utvecklar Triangelfastigheterna. Vi är fortsatt en del av stadsutvecklingen och Inre hamnen med dess byggherregrupp genom att vi utvecklar våra tomter och övriga möjligheter vi har. Vi vill rikta ett stort tack till kommunen för ett bra samarbete.”