Följer det något särskilt uppdrag med tjänsten?
– Ja, att utveckla det trafikpsykologiska området i samarbete med Linköpings universitet. Det handlar bland annat om att få fram personer med rätt kompetens, som är inriktade på VTI:s områden och inte behöver ytterligare utbildning efter att de kommit hit. Målet är också att utveckla forskningsverksamheten, och där finns det kompetenser på universitetet som är intressanta att samarbeta med.
Vilket områden siktar ni in er på?
– Det är fyra stycken: automatiserade system, alltså bilar som kör själva, självförklarande väg, där infrastrukturen utformats så att man förstår hur man ska köra även utan skyltar, cykeln, ett väldigt outforskat område, och så lämplighetsbedömningar, som bland annat handlar om att bedöma körlämplighet för människor med synbortfall.
Vilket av de här områdena anser omvärlden är hetast?
– Internationellt sett, kanske också nationellt, så är det bilar som kör själva. Här i landet finns starka intressen för att vi ska få igång bra forskning kring cykling, både när det gäller cykeln i samverkan med andra fordon, men också cyklingen i sig ur miljö- och hälsosynpunkt.