Så här föreslås den nya Femöresbron se ut

Norrköpings kommun släpper nu skisserna på hur den nya Femöresbron är planerad att se ut. "Den gamla brons DNA ska finnas med i den nya", säger enhetschef Johan Smedner.

Så här är det tänkt att den nya bron ska se ut. Sommaren 2024 är målet att den ska kunna tas i bruk.

Så här är det tänkt att den nya bron ska se ut. Sommaren 2024 är målet att den ska kunna tas i bruk.

Foto: Norköpings kommun

Norrköping2023-02-10 13:43

Förslaget som nu visas upp är en modern bro som matchar nutida krav med en placering på samma plats som den gamla Femöresbron. Bron har getts en luftig konstruktion för att på så sätt smälta in bra i miljön kring Motala ström. 

– Vi ska ta inspiration av den gamla bron men också anpassa oss efter de nya förutsättningar som är på platsen. Den gamla brons DNA ska finnas med i den nya, säger Johan Smedner, enhetschef för infrastruktur på Norrköpings kommun.

Vem eller vilka har tagit fram de nya skisserna på Femöresbron?

– De här skisserna vi visar nu är personal här internt på kontoret, våra duktiga medarbetare, som tagit fram.

undefined
Så här är det tänkt att den nya bron ska se ut. Sommaren 2024 är målet att den ska kunna tas i bruk.

I ett senare skede kommer kommunen att kontakta brokonstruktörer och broarkitekter som få omvandla de skisserna till en byggbara ritningar för en entreprenör. Då säkrar man även upp att alla dimensioner stämmer och att bron ska hålla i lång tid framöver.

När kommunen sedan tar in anbud på själva brobygget så kommer totalbeloppet att hamna under den beloppsgräns som finns för att man måste ta in anbud från hela EU. Totalt räknar kommunen med att den nya bron kommer att kosta cirka 30 miljoner kronor.

– Gränsen är mycket högre än så innan det blir internationell upphandling.

undefined
Gångbanan på bron blir flack för att underlätta för rörelsehindrade.

Reidar Svedahl, ordförande i samhällsplaneringsnämnden, säger att det känns välkommet att kunna presentera de nya skisserna.

– Samtidigt vet jag att folk tycker att det inte är en dag för tidigt utan snarare tre år för sent.

– Jag tycker den ser snygg ut. Det är cirka 100 år sedan gamla bron byggdes så det är lite andra krav att ta hänsyn till nu, bland annat för de som är rörelsehindrade. Nu har vi lyckats med det och ändå kunna behålla mycket av charmen från den gamla bron, säger Reidar Svedahl.

Reidar Svedahl ser ingen risk att byggnationen kommer att försenas. Bland annat då det är lite avmattning i byggbranschen nu vilket gör det lättare att hitta företag som kan bygga nya bron.

Sommaren 2024 är målet att den nya bron ska kunna tas i bruk.

Förslaget om ny Femöresbro väntas behandlas av politikerna i samhällsplaneringsnämnden vid sammanträdet den 22 februari. Nämnden ska då fatta beslut om att gå vidare i processen och starta detaljprojektering. Därefter återstår upphandling av entreprenör och att få ett godkännande av Mark- och miljödomstolen avseende kommunens ansökan om tillstånd för vattenverksamhet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!