Dajana, 32, donerade stamceller som räddade livet på liten pojke

Två år efter donationen fick 32-åriga Dajana Horacek veta att hennes blodstamceller gått till att rädda livet på en liten pojke. "Det går inte en dag utan att vi tänker på dig", har pojkens föräldrar skrivit i ett brev till henne.

Bilder från när Dajana Horacek donerade blodstamceller.

Bilder från när Dajana Horacek donerade blodstamceller.

Foto: Privat

Norrköping2025-05-31 11:00

– Det var som att vinna på lotto.

Så beskriver Dajana Horacek matchningen med en sjuk person som behövde just hennes hjälp. Matchen hittades via organisationen Tobiasregistret, som är en länk mellan sjuka patienter som behöver en blodstamcellsdonator och friska donatorer. I Sverige finns drygt 260 000 registrerade givare i registret. För Dajana Horacek var det en självklarhet att gå med när reklam om organisationen dök upp på nätet.

– Det fanns inga tveksamheter, säger hon.

"Att jag har räddat livet på deras barn, det säger sig självt hur stort det är", säger Dajana Horacek.
"Att jag har räddat livet på deras barn, det säger sig självt hur stort det är", säger Dajana Horacek.

Åren gick och hon glömde snart bort topsningen och de frågor hon svarat på vid registreringen. Men så en dag plingade det till i mejlkorgen. En möjlig match hade upptäckts.

– Jag blev så himla glad. Det var ren glädje och hoppet väcktes att det kunde vara en hundraprocentig match.

Det krävs en närmare perfekt match för att en sjuk person ska kunna ta emot någon annans blodstamceller. I dag är det en tredjedel av alla sjuka patienter som aldrig hittar en lämplig givare via Tobiasregistret. Därför önskar organisationen att registret växer ytterligare. Eftersom chansen för en match är så liten var det självklart för Dajana Horacek att ställa upp när hon fick frågan om att bli donator.

– Det fanns egentligen inga tveksamheter, jag förstod allvaret i att jag kanske var den enda som kunde donera till den här personen.

Bilder från när Dajana Horacek donerade blodstamceller.
Bilder från när Dajana Horacek donerade blodstamceller.

Efter en väldigt utförlig hälsoundersökning och några månaders väntan åkte hon upp till Karolinska universitetssjukhuset för att genomföra donationen. Hennes lillebror fanns med som stöd och operationen var över på en timme.

– När jag vaknade igen var det enda problemet att jag mådde illa och hade ont i svanken. Men det begränsade mig inte på något sätt, jag var ju på gymmet dagen efter operationen.

Vem som tagit emot hennes blodstamceller vet hon inte. Men två år efter operationen, i mars, fick hon ett brev där det framgick att hon räddat livet på en liten pojke.

– Att det gått till ett litet barn, som är så hjälplöst, gör att det hela kändes extra viktigt. Det var ett väldigt fint brev.

Nyligen sänkte Tobiasregistern åldersgränsen för att registrera sig hos dem från 18 till 16 år, för att fler matchningar ska kunna hittas.
Nyligen sänkte Tobiasregistern åldersgränsen för att registrera sig hos dem från 18 till 16 år, för att fler matchningar ska kunna hittas.

Brevet är på engelska, men vi har översatt en del av det.

"Det går inte en dag utan att vi tänker på dig. Inga ord i världen kan beskriva hur tacksamma vi är för att Gud skickade en ängel som dig för att rädda vår son. Tack vare dig njuter han av livet till fullo och han älskar det så mycket. Tack vare dig kan vi krama om och vara med honom varje dag", skriver föräldrarna till det barn som tog emot Dajana Horaceks stamceller.

– Det tog ett tag innan det sjönk in hos mig att brevet kom från dem. Att jag har räddat livet på deras barn, det säger sig självt hur stort det är. Efter brevet tänker jag ofta på familjen. Fortfarande är det svårt att förstå hur något som var så obetydligt för mig har betytt så mycket för dem. Jag hade gjort donationen tio gånger om utan att tveka.

Dajana Horacekss dag på sjukhuset i Stockholm gjorde att en liten pojke får chansen att växa upp. Nu önskar hon att fler går med i registret.

– Skulle någon i min familj drabbas önskar jag att den hjälpen jag har gett finns att få. Det är så många som behöver vara med för att en person ska ha chans att kunna få hjälp.

Vad är Tobiasregistret?

Tobiasregistret är det svenska registret för givare av blodstamceller. Det fungerar som en länk mellan patienter och givare i hela världen. Registret startades 1992 av föräldrarna till Tobias Storch som avled 17 år gammal, i väntan på en lämplig donator av blodstamceller. I det svenska registret finns i dag ungefär 260 000 potentiella donatorer. Genom ett internationellt samarbete kan Tobiasregistret söka donatorer till svenska patienter bland totalt 40 miljoner givare i hela världen. 

Vad krävs för att bli donator?
De mellan 18–35 år som är friska, väger minst 50 kg, har ett BMI på max 40 och är folkbokförda i Sverige har möjlighet att registrera sig. Unga donatorer är bäst ur behandlingssynpunkt och killar är oftast större i kroppsvolym vilket gör att man får ut fler blodstamceller. 

Så registrerar du dig som donator

Gå till tobiasregistret.se och fyll i en kort hälsodeklaration. Ta det salivprov med tops som du får hem på posten. Sedan analyseras provet för att få fram individens unika HLA-typ, och du blir registrerad som givare. Själva donationen äger rum först när och om det blir träff med en patient som behöver just dina stamceller.

Källa: Tobiasregistret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!