De får plats på listan över Sveriges bästa restauranger

Norrköping har fått ett nytt tillskott i den prestigefyllda White Guide som uppmärksammar Sveriges bästa restauranger. Det är Nous Bistro som fått omnämnande för att lyckats skapa något "som är både folkligt och elegant".
– Jag gillar att de fångade feelingen vi vill ha i restaurangen, säger Oliver Kördel som tillsammans med Stefan Johansson driver restaurangen.

Nous Bistro är Norrköpings senaste tillskott i prestigefyllda, White Guide. Något som förstås gläder Stefan Johansson och Oliver Kördel som är hjärnorna bakom satsningen de startade i oktober förra året.

Nous Bistro är Norrköpings senaste tillskott i prestigefyllda, White Guide. Något som förstås gläder Stefan Johansson och Oliver Kördel som är hjärnorna bakom satsningen de startade i oktober förra året.

Foto: Mikael Pihlblad

Norrköping2025-06-16 17:30
  • Nous Bistro i Norrköping har tagit plats i prestigefyllda White Guide för sin kombination av ”folkligt och elegant” mat och atmosfär, vilket ger restaurangen omdömet God klass.
  • Ägarna Oliver Kördel och Stefan Johansson, tidigare kända för Gin, ville skapa en mer tillgänglig restaurang för stadens invånare.
  • White Guide-erkännandet stärker Norrköpings gastronomiska scen, där fem restauranger nu är listade, med Nous Bistro som senaste tillskott.

White Guide är Sveriges ledande och enda rikstäckande restaurangguide.

Deras egen programförklaring lyder: "Redaktionen bevakar utvecklingen inom gastronomi och matkultur genom initierad nyhetsbevakning, seriösa trendanalyser, funktionella guider och professionella, oberoende recensioner."

Efter hyllade Gin som Stefan Johansson och Oliver Kördel drev i åtta år ville de skapa en större och mer publik restaurang. 24 oktober förra året öppnade de Nous Bistro.
Efter hyllade Gin som Stefan Johansson och Oliver Kördel drev i åtta år ville de skapa en större och mer publik restaurang. 24 oktober förra året öppnade de Nous Bistro.

Att få ett omnämnande i White Guide är få förunnat, men nu har Norrköping fått ett nytt tillskott. Med lovord som "Observant och vänlig personal tar emot" och "Sotad vit sparris med smörsås knyter an till årstiden och är suverän" konstaterar White Guides recensenter att Nous Bistro skapat något som både är "folkligt och elegant".

 – Att vara med kan betyda rätt mycket. Man når ut till fler människor. Vi kan ju vara lite hemmablinda och tror att alla vet att vi finns, säger Oliver Kördel.

– Jättekul med det här omdömet. Det var exakt det vi ville när vi startade restaurangen, säger Stefan Johansson.

"Jättekul med det här omdömet. Det var exakt det vi ville när vi startade restaurangen", säger Stefan Johansson.
"Jättekul med det här omdömet. Det var exakt det vi ville när vi startade restaurangen", säger Stefan Johansson.

I White Guides recension får Nous Bistro omdömet God klass, vilket motsvarar en tvåa på den femgradiga skalan som går från Rekommenderad (1) till Global mästarklass (5). Lägre än Rekommenderad publiceras inte hos White Guide. Det är miniminivån för att listas hos White Guide.

Nu är inte White Guide någonting nytt för Oliver och Stefan. De var hjärnorna bakom numera nedlagda Gin som blev den första restaurangen i Östergötland att få benämningen Mästarklass, den nästa högsta betygskategorin "där köket presterar mycket intressant och ofta nyskapande matlagning på högsta restaurangnivå i Sverige. Helhetsupplevelsen är på hög nivå", enligt recensionskriterierna.

– Gin var mer prestigematlagning. Det här är mer sådant vi kanske skulle laga hemma om vi hade gäster, säger Oliver Kördel.

– Tanken med Nous Bistro var att skapa en större och mer publik restaurang. Gin var magiskt på många sätt, men det var också en liten bubbla. Vi ville nå ut till fler människor i stan med vår matlagning och service, säger Stefan Johansson.

"Gin var mer prestigematlagning. Det här är mer sådant vi kanske skulle laga hemma om vi hade gäster", säger Oliver Kördel.
"Gin var mer prestigematlagning. Det här är mer sådant vi kanske skulle laga hemma om vi hade gäster", säger Oliver Kördel.

White Guides recensioner görs anonymt men Stefan Johansson och Oliver Kördel har många år i yrket, de har jobbat tillsammans i nästan tio år och har koll på läget.

– Vi anar ju när det är något på gång. Det märks ganska tydligt, skrattar Oliver Kördel.

– Det är klart att det alltid är roligt att få fina recensioner men vi är också ganska coola med det där från tiden med Gin, säger Stefan Johansson.

Stefan Johansson och Oliver Kördel är delägare tillsammans med Östgöta Kök-gruppen och driver Nous Bistro.
Stefan Johansson och Oliver Kördel är delägare tillsammans med Östgöta Kök-gruppen och driver Nous Bistro.

Vid sidan av Nous Bistro finns ytterligare fyra restauranger i Norrköping sedan tidigare med i White Guide. Det är Kvarterskrogen Asken (God klass) och The Lamp Restaurant, Tullhuset och Urbane Goat (alla Rekommenderad). I Igelfors finns också Pizzamakarna (Rekommenderad) med. Länets enda restaurang med betyget Mästarklass numera är Jord i Linköping. När det gäller det högsta betyget – Global Mästarklass – finns det bara 13 restauranger i landet som fått det betyget, där ligger de närmaste i Stockholm.

White Guide har också liknande bedömningar när det gäller kategorierna Café, Bar och Hotell. I hotellkategorin är Norrköping representerat av The Lamp Hotel med omdömet Mycket god klass.

Karta: Nous Bistro
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!