Smedbyborna och företagare i området kan andas ut. Det blir fortsatt caféverksamhet på Fjärilsgatan. Den 19 maj öppnar Landerholms där konkurrenten Nelins huserade innan konkursen.
Därmed får det familjeägda Norrköpingsföretaget som funnits sedan 1954 en femte brödbutik/café i stan. Men enligt nuvarande ägarna, syskonparet Marcus och Sofia Landerholm, var det inget självklart val att ta över serveringsstället i Smedby.
– Lokalerna var rätt så nedgångna. Dessutom befinner vi oss i en lågkonjunktur, det är kanske inte den bästa tidpunkten att expandera. Och det är tufft att vara företagare, säger Sofia.
– Det var med viss tveksamhet som vi bestämde oss. Jag menar, hur många ställen kan man egentligen ha?, säger Marcus.
Är det lätt att drabbas av storhetsvansinne när det går bra för de ställen man redan har?
– Vi har under alla åren undvikit att sitta på stora lokaler med höga hyror. Vi är noga med att etablera oss i områden där vi känner att vi passar in. Det behöver inte vara så stort, säger Sofia.
Vad var det som fällde avgörandet?
– Vi finns inte på den sidan av stan. Och vi har fått till oss att det är ett ställe som fungerat bra. Smedby är ett intressant område där det bor många och samtidigt växer antalet företag här, säger Marcus.
Tar ni över Nelins tomma lokaler även inne i City?
– Vi var som sagt lite tveksamma till att köra i Smedby. Vi känner nog att någonstans måste man dra gränsen, säger Marcus.
I nuläget står det klart att två personer nyanställs vid serveringen. En av dem är Maria Olander – som jobbade på Nelins i 28 år. Hon fortsätter alltså att jobba på Fjärilsgatan.
– Personalen är givetvis en viktig del i det hela. Eventuellt behöver vi också stärka upp produktionen vid bageriet på Linköpingsvägen. Vi får se, säger Marcus.
Just nu pågår renovering. Men den 19 maj är det tänkt att man öppnar den uppfräschade lokalen.
– Det var viktigt för oss att komma igång så snabbt som möjligt efter att Nelins stängde, säger Sofia Landerholm.
Kör ni samma koncept i Smedby som vid era övriga ställen?
– Utöver fika- och matbröd finns möjlighet till luncher, exempelvis sallad. Vi kommer satsa extra mycket mackor, det verkar vara populärt just i det här området, säger Marcus Landerholm.