Linköpings kommunala energibolag, Tekniska verken, hade en generatoranläggning som skulle säljas liggande i Norrköpings hamn. Två Norrköpingsbor, Kaj Carling och Alf Jacobsson, anlitades för att agera mäklare.
Efter att affären var klar uppstod en tvist som under mer än tre år handlagts vid Norrköpings tingsrätt.
Hittills har Tekniska verken inte velat berätta hur de ser på tvisten – bolaget har hänvisat till förhandlingen.
Nu har tre domare under tre förhandlingsdagar lyssnat på de tre parter som är inblandade och när Tekniska verken för första gången säger något beskriver de hela tvisten som en komplott där Tekniska verken ingår av en enda orsak.
Det kommunägda bolaget har pengar – det har ingen av de andra inblandade.
– Ingen av dessa parter har någon betalningsförmåga. Tekniska verken är "the deep pocket" här säger advokat Peter Skoglund redan i sin sakframställan under förhandlingens första dag.
Han är Tekniska verkens advokat. På svenska skulle man säga att den med störst plånbok ska tvingas att betala.
Enligt Peter Skoglund har Tekniska verken fullgjort alla sina skyldigheter. De har gett Alf Jacobssons bolag, Rör- och industriteknik på Hanholmen AB, i uppdrag att förmedla försäljningen och de har också betalat ut provisionen för detta.
Peter Skoglund får medhåll av advokat Claes Lood. Han är ombud för Jacobssons bolag, som liksom Tekniska verken krävs på betalning.
– Vi förstår inte heller varför Tekniska verken är instämda, det är helt obegripligt, säger Claes Lood under sin sakframställan.
Ingen av advokaterna har särskilt mycket skriftliga avtal att anföra som bevis. I hela denna affär har det mesta gjorts upp muntligt.
– I normala tvister finns handlingar, här finns nästan ingen skriftlig bevisning kring avtalens påstådda ingående, säger Claes Lood.
Enligt Claes Lood har även Rör- och industriteknik fullgjort alla sina skyldigheter och betalat det som ska betalas.
Båda dessa, Tekniska verken och Rör- och industriteknik, blev stämda av en tredje part som också vill ha del av provisionen. Det är Kaj Carling samt en chilensk kontakt och dessa båda blev nästan helt utan provision. De fick ungefär 141 000 kronor av de 4,26 miljoner kronor som Tekniska verken betalade ut till Jacobssons bolag.
Att Kaj Carling känner sig lurad framgår tydligt under förhandlingen i tingsrätten, men det rätten ska ta ställning till är vilka parter som egentligen hade avtal med varandra. I rättsalen är det inte människorna som är parter utan deras bolag och på den sida i tvisten som Kaj Carling tillhör har bolagen skiftat under åren.
Den påstådda fordran mot Tekniska verken och Rör- och industriteknik har helt enkelt bytt ägare sen tvisten inleddes – två gånger till och med.
Kaj Carling driver nu processen via sitt kommanditbolag Sisca och detta ägnar Tekniska verkens advokat Peter Skoglund mycket möda åt att ifrågasätta. I förhören får han Kaj Carling att medge att hans bolag saknar medel att betala vid en förlust. En förlust innebär konkurs för Sisca och kanske även en personlig konkurs för Kaj Carling.
Därmed blir också Tekniska verkens möjligheter att få ersättning för mer än tre års advokatkostnader obefintliga – även om de skulle vinna tvisten.
Peter Skoglund driver också tesen att hela idén med processen mot Tekniska verken kommer från juristen Cyrus Kristedt som är verksam i Norrköping. Enligt Skoglund är det han som räknat ut att man ska stämma Tekniska verken i hopp om att de ska betala.
Idén bygger på att de flesta ekonomiska tvister slutar med förlikning – det vill säga att en part betalar för att slippa ifrån arbetet med att processa.
När Kaj Carling förhörs under ed med sanningsförsäkran medger han också att han inte ens har pengar att betala sin advokat. Fakturorna betalas istället av Cyrus Kristedt, som anser att han är orättvist anklagad för att ha riggat tvisten.
– Det är förtal. Den där Peter Skoglund försöker kringgå diskussionen om avtalen. Det är sant att jag är ombud och har upprättat handlingar i målet, men att jag skulle ligga bakom är löjligt. Om jag var i hans kläder skulle jag agera seriöst och åberopa vittnesförhör med mig. Då kan han höra mig under ed, men det har han inte gjort. Han vågar inte det, säger Cyrus Kristedt.
På måndagen skulle huvudförhandlingen avslutas, men Niclas Bergström – som var VD för Rör- och industriteknik när Alf Jacobsson hade näringsförbud – och hade åberopats som vittne av företaget dök inte upp.
Tingsrätten konstaterade att han inte hade något giltigt skäl.
– Det är inte laga förfall, utan ren obstruktion, slog rådman Anders Heiborn fast och ett vite på 4 000 kronor dömdes ut.
För de inblandade, som sett fram emot att huvudförhandlingen skulle avslutas, innebär det en förskjutning fram till den 5 mars då Niclas Bergström ska höras och slutanföranden hållas.
Om han inte dyker upp då heller kommer huvudförhandlingen ändå att slutföras, enligt tingsrätten.
– Vår uppfattning är att Rör- och industriteknik obstruerar processens gång. De har gjort det förut, sade advokat Allan Stutzinsky, som företräder Sisca.
Claes Lood beklagade dock situationen.
– Det är en tråkig situation. Jag vill att processen ska ha sin gång.