"Det är som att köra matkassar"

"Jag skulle aldrig sätta mitt eget barn i en färdtjänst i dag. Det är inte alltid lugna och trygga transporter", säger en färdtjänstförare.

Mats Andersson, ombudsman hos Transport, menar att de låga lönerna gör att många erfarna chaufförer lämnar yrket.

Mats Andersson, ombudsman hos Transport, menar att de låga lönerna gör att många erfarna chaufförer lämnar yrket.

Foto: Robert Svensson

Norrköping2018-10-03 06:00

Så här står det i det trafikavtal som Östgötatrafiken har med entreprenörer om färdtjänst: "Entreprenörens förare är, genom sina kundkontakter och som representant för Östgötatrafiken och Östgötatrafikens varumärke, en viktig resurs för att skapa en positiv upplevelse av resan för kunden. Det är därför av stor vikt att entreprenören ägnar särskild omsorg vid rekrytering av förarpersonal."

LÄS MER: "Det kunde ha gått riktigt illa."

I en rapport från Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd har utbildningskraven för färdtjänsten runt om i Sverige gåtts igenom. Östergötland tycks ha väldigt höga krav, på pappret. Sammanlagt listas ett tjugotal krav på kompetenser som förare av färdtjänst ska ha. Men utbildningar tycks inte vara särskilt vanliga. De chaufförer som vi har talat med känner inte igen att det skulle finnas krav på utbildning. En chaufför säger så här:

– Det vi har är hjärt- och lungräddning. Att ta hand om passagerare med speciella behov finns det ingen tid till. Helt ärligt är det som att köra matkassar. Vi har ingen tid till att ta hand om dem som behöver extra omvårdnad. Jag tycker att det är förjävligt. Det handlar inte längre om att köra tryggt och säkert. Det är de svagaste i samhället, de som inte har förmågan att säga något, som drabbas, säger chauffören som har jobbat i yrket i över tio år.

En annan chaufför berättar om hur det kan se ut under en dag.

– Det är förstås inte alltid dåligt. Men jag går med magont till jobbet varje dag. Ofta kör vi omkring med passagerare under ganska lång tid. Vi ska fara runt på en massa platser. Planeringen är ibland usel.

LÄS MER: "Vi tar problemen på största allvar."

Mats Andersson är ombudsman för Transportarbetareförbundets avdelning 4 i Östergötland. Han handskas med problemen i branschen nästan varje dag, säger han. Han talar om ett systemfel.

– Det är som med alla yrken där det handlar om att ta hand om människor. Ibland blir det fel och alla är kanske inte lämpade att köra färdtjänst. Men lönerna är låga och många byter till bättre betalda jobb trots att man kanske gillar arbetsuppgifterna. Så är det inom vården och så är det bland chaufförerna, säger han.

Enligt Mats Andersson leder den stora personalomsättningen till att det också blir brist på erfarna chaufförer. Rutinen gör den enskilde föraren bättre på att möta kunder med olika behov, menar han.

– Jag brukar säga att det tar ungefär tre år att bli en färdigutbildad färdtjänstförare. Då har du tillräckligt med erfarenhet att kunna läsa av situationer. Du känner igen kunderna och har ofta kört dem flera gånger. Det gör allt så mycket lättare och tryggare för alla inblandade, säger han.

Hur kan ni som fack påverka så att situationen blir bättre för förarna och i slutänden kunderna?

– Vi är nöjda med att Östgötatrafiken har med kraven på "kollektivavtalsliknande villkor" i den senaste upphandlingen. Det kommer att hjälpa att behålla förare i branschen med mer reglerade löner. När det gäller utbildning är det viktigt att få den i början. Jag tror att en minskad personalomsättning är en viktig sak för att komma till rätta med problemen. Den kostar mycket för alla. För företagen och för kunderna, säger han.

Vilken är din lösning för att komma till rätta med pressade körscheman?

– Planeringen måste bli mer realistisk. Det tar inte lika lång tid att köra en transport mitt på dagen som under rusningstrafik, säger Mats Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!