Dubbla personrån i samma område – hotades med vapen

Två personer rånades under vapenhot inom loppet av en dryg timme. Nu har fyra misstänkta häktats, varav tre är under 18 år.

Polisen kunde gripa fyra unga personer efter rånen i Haga förra måndagen. Alla fyra har nu häktats för grovt rån i två fall.

Polisen kunde gripa fyra unga personer efter rånen i Haga förra måndagen. Alla fyra har nu häktats för grovt rån i två fall.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Norrköping2024-02-29 14:11
undefined
Med hjälp av hundpatrull kunde polisen gripa fyra unga personer efter dubbla rånen i Haga förra måndagen.

Fyra personer – en 18-årig man och tre pojkar under 18 år – har häktats efter dubbla personrån i Haga i Norrköping under måndagskvällen 19 februari.

Samtliga fyra misstänks ha rånat två olika personer vid två olika tillfällen inom loppet av dryga timmen under den aktuella kvällen, först vid klockan 20.45 på Norralundsgatan och sedan vid klockan 22.06 på Hagagatan. 

Polisen lyckades snart att spåra upp diverse föremål som kunde kopplas till det sista rånet – och som tillhörde brottsoffret. Patrullerna såg även fyra tonårspojkar som de ansåg skulle kontrolleras. Två av dessa sprang då från platsen, men samtliga fyra var snart gripna.

Och nu är de alltså även häktade på sannolika skäl – som är den högre graden av misstanke – för grovt rån i två fall.

– De här fyra anses ha utfört de här båda rånen i samförstånd. De häktades för två fall av grovt rån mot två olika målsägande, säger kammaråklagare Jakob Borin.

Han uppger att de har agerat på liknande tillvägagångssätt vid båda rånen.

– Jag kan i nuläget inte gå in på vad de drabbade har blivit av med, men det rör sig om tillhörigheter. Ingen av dem blev dock allvarligt skadad, säger Jakob Borin.

Vad gör att ni bedömer båda fallen som grovt rån?

– Dels att det har utförts av flera personer, och att det har förstärkts med hjälp av vapen. Jag kan i det här läget inte uttala mig om vilket vapen som använts, säger Jakob Borin.

undefined
Polisen kunde gripa fyra unga personer efter rånen i Haga förra måndagen. Alla fyra har nu häktats för grovt rån i två fall.

För att personer under 18 år ska häktas krävs, enligt åklagaren, ytterligare skäl jämfört med om en misstänkt är 18 år eller äldre.

– I de här fallen handlar det om att det inte kan anordnas någon annan betryggande övervakning.

Åklagaren har nu fram till 8 mars på sig för att kunna presentera tillräcklig bevisning för att domstolen ska kunna bedöma om personerna ska hållas kvar i häkte i väntan på åtal, eller släppas på fri fot.

– Det är ett tidigt läge av utredningen, och mycket återstår att reda ut innan vi vet exakt vad som har hänt, men både domstolen och jag delar bedömningen att de skulle häktas på sannolika skäl. Vi ska nu hålla fler förhör med både de misstänkta och målsägande. Dessutom väntar vi svar på de tekniska undersökningar av olika slag som skickats för analys till NFC (Nationellt forensiskt centrum). De har mycket att göra där, men har alltid högsta prioritet när det gäller ärenden med frihetsberövade ungdomar under 18 år, säger Jakob Borin.

Vad de misstänkta har sagt i förhör vill han inte gå in på i nuläget.

Karta: Hagagatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!