Efter överfallet: Anhållen för synnerligen grov misshandel

Den man som natten till lördagen attackerade en kvinnlig advokat har anhållits misstänkt för synnerligen grov misshandel. "Vi kan med allra största säkerhet konstatera att en person som nu är misstänkt faktiskt har koppling till hennes yrkesutövning", säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Enligt Advokatsamfundet har den nu misstänkte mannen en koppling till den kvinnliga advokatens yrkesutövning.

Enligt Advokatsamfundet har den nu misstänkte mannen en koppling till den kvinnliga advokatens yrkesutövning.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-04-15 21:48

En man är anhållen på sannolika skäl, misstänkt för synnerligen grov misshandel för överfallet på den kvinnliga advokaten i ett trapphus i centrala Norrköping natten till lördagen.

– Mannen anhölls under lördagen, vilket innebär att jag senast tisdag klockan 12 måste besluta om han ska begäras häktad eller inte, säger senior åklagare Christina Hildebrand som tagit över som förundersökningsledare.

Utredningen pågår med bland annat förhör och tekniska undersökningar. Någon ytterligare information om utredningen kan inte lämnas, förklarar hon i ett pressmeddelande.

undefined
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare Advokatsamfundet.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander har varit i kontakt med den misshandlade advokaten efter händelsen.

– Det viktigaste nu är hennes hälsa och skadeläget är allvarligt, men inte livshotande. Hon går att kommunicera med och är samlad. Mer än så vill jag inte säga i nuläget, säger hon.

Hon vill inte kommentera den pågående förundersökningen, men säger att den man som är misstänkt har en koppling till advokatens yrkesutövning. Advokaten sysslar inte med brottmål.

– Det är en advokat som jobbar mycket med familjerätt. Det har visats vid undersökningar som vi på Advokatsamfundet gjort tidigare att det är de som jobbar med familjerätt som är mest utsatta för våld, hot och trakasserier, säger Mia Edwall Insulander.

undefined
En man har anhållits som misstänkt för synnerligen grov misshandel.

Våld och hot är en prioriterad fråga för Advokatsamfundet.

– VI jobbar mycket med att hjälpa de advokater som blir utsatta på det sätt vi kan. Det är viktigt att man kontaktar polis i förebyggande syfte om man blir hotad eller utsatt för något. I övrigt tycker vi att det är viktigt att uppmärksamma rättsväsendet på att advokater också är en aktör inom rättsväsendet som också kan vara utsatta.

– Vi upplever väl ibland att det kan finnas en bristande förståelse för advokater inom olika platser som till exempel kriminalvården och domstolar. Advokater behöver också kunna vara fredade och skyddade i sin yrkesutövning, säger Mia Edwall Insulander.

Enligt Advokatsamfundets senaste undersökning från december 2023 var det 20,7 procent av alla advokater som blivit utsatta för trakasserier. Drygt 16 procent har upplevt allvarliga hot och 4,5 procent fysiskt våld.

Karta: Sveriges advokatsamfund
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!