Här är skönhetsklinikerna som bryter mot lagen

Flera skönhetskliniker i Norrköping bryter mot lagen och gör riskfyllda injektionsbehandlingar med fillers och botox. Det visar vår systertidning NT:s granskning. När NT besöker en av klinikerna pågår den olagliga verksamheten för fullt i en källare.

Den som utför en skönhetsinjektion måste vara legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare. Vi kan avslöja att detta inte efterföljs på vissa kliniker.

Den som utför en skönhetsinjektion måste vara legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare. Vi kan avslöja att detta inte efterföljs på vissa kliniker.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-12-01 09:35

Spårvagnen dundrar förbi utanför en salong i centrala Norrköping. Det är en lördag i oktober och i dag har en klinik från Stockholm bjudit in sina lokala kunder till salongen. Kliniken besöker ibland andra städer, som Norrköping, och anordnar där tillställningar som de kallar för ”event”.

I lokalen erbjuds skönhetsinjektioner till specialpris och för att skapa en lyxig känsla får kunderna vin och tilltugg medan de väntar. Kliniken har gjort reklam i sociala medier om att de ska komma och vi går dit. 

Inne på salongen är kvinnan som utför behandlingarna upptagen med en kund. Snart kommer hon upp för en trappa till källaren iklädd en vit läkarrock. På rocken finns en guldfärgad liten skylt där det står ”botox & fillers”.

Vi frågar om det är hon som gör injektionerna i dag. Hon svarar ”ja”.

Men det finns ett problem. Kvinnan är inte legitimerad sjuksköterska, något som krävs för att få göra injektioner enligt lag. Och det här är bara en av de kliniker vi granskat som bryter mot lagen. Vi ska strax komma tillbaka till den här kliniken.

Fylliga läppar har blivit trendigt. Skönhetsklinikerna blir fler och fler. En fillersinjektion, där ett ämne sprutas in för att fylla ut och sträcka huden, är numera nästan lika lättillgänglig som ett besök hos frisören.

Klinikernas marknadsföring sker till stor del i sociala medier, där före- och efterbilder ofta visas upp och fraser som att ”unna sig” och ”lyx” är vanliga. 

undefined
Tidigare fick vem som helst utföra estetiska injektioner men 1 juli 2021 kom en ny lag som skärpte kraven.

Från att ha varit en helt öppen verksamhet där vem som helst, utan krav på utbildning, har fått utföra injektioner av olika slag har nu kraven skärpts. Risken som injektionerna medför bedöms vara för stor för att branschen ska vara oreglerad.

I media rapporteras om kvinnor som riskerat att bli blinda, som förlorat känseln i delar av ansiktet och om svullnader som kunnat bli så allvarliga att de hade lett till patientens död.

Ulf Samuelson är plastikkirurg och en av grundarna till Estetiska injektionsrådet, en ideell organisation vars mål är att skydda den enskilde patienten som genomgår injektionsbehandlingar. Han säger att de flesta fillersbehandlingarna går bra, men att det finns risker.

– Injicerar du av misstag i ett kärl kan du stoppa blodförsörjningen till det området, vilket kan ge skador i huden. Det finns även fall av blindhet.

Han förklarar att detta kan ske när fillers injiceras nära ögonen. Då finns en liten risk att materialet vandrar och täpper till ett kärl som går till näthinnan och stoppar blodtillförseln.

Den 1 juli 2021 kom en ny lag, som fick namnet "lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar". Med den nya lagen får bara den som är legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare utföra skönhetsinjektioner. Att bryta mot det kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.

Verksamheten måste också anmälas till vårdgivarregistret hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att Ivo ska veta vilka som utför behandlingar och kunna kontrollera dem. 

undefined
Kliniker som utför estetiska injektioner måste anmäla sin verksamhet till Ivo:s vårdgivarregister.

Kliniken ska dessutom ge patienten betänketid genom att göra en konsultation 48 timmar innan ingreppet utförs, där information om riskerna ges. Först efter två dygn kan patienten ge sitt medgivande till injektionen. Och slutligen måste den som får injektionen vara minst 18 år gammal. Det är upp till verksamheten att kontrollera åldern. Att bryta mot det kan också ge böter och fängelse i högst sex månader.

Men det finns ytterligare en lag som fyller en viktig funktion. Patientsäkerhetslagen. Den lagen säger bland annat att sjuksköterska, tandläkare och läkare är skyddade yrkestitlar. Att utge sig för att ha en sådan utan att ha rätt till strider mot lagen och kan straffas med böter.

I en Facebookgrupp för kvinnor som bor i Norrköping märks att trenden med fylliga läppar har fått fäste. Här ställs frågor om vilken som är den bästa kliniken i Norrköping som utför fillers. Men i kommentarsfälten finns inte bara tips på kliniker som gör det bra. Där varnar kvinnor varandra för olika kliniker och utförare. Unga kvinnor lägger upp bilder på sina svullna, blodiga och blåa läppar efter misslyckade ingrepp. Kommentarerna på Facebook ger en bild av att det finns skönhetssalonger i Norrköping som inte sköter injektionerna på rätt sätt.

I Norrköping finns 25 kliniker som utför fillers. Jag bestämmer mig för att granska om de följer den nya lagen som ska skydda kunderna från skador. Men hur gör man för att undersöka detta? Jag vill få ärliga svar från klinikerna. Vi kommer fram till att det bästa sättet är att jag utger mig för att vara en kund som är intresserad av att fylla mina läppar. Jag kontaktar samtliga kliniker för att boka en tid. 

I mina samtal med klinikerna förklarar jag vad jag är intresserad av, men jag frågar också om vem som utför injektionerna, vilken utbildning de har och om de utför fillers eller botox på någon under 18 år – vilket alltså inte är lagligt. De flesta klinikerna svarar att de har legitimerad personal och följer lagen. Vissa säger till och med att det är bra att jag frågar. Men några påstår också att det finns kliniker i Norrköping som inte har legitimerad personal – att de fuskar.

Det är upp till kunden själv att fråga kliniken om vem som kommer att utföra behandlingen, men vår undersökning visar att det ibland är svårt att få svar. Under ett samtal till en av klinikerna blir det snabbt dålig stämning trots att frågan bara gäller personalens efternamn. Frågan ställs flera gånger men vi får inget svar.

Vad heter sjuksköterskan, du sa bara förnamnet?

– Jag har svarat dig.

De kliniker som har legitimerad personal har ofta information om personalen på sin hemsida. Där läggs både en bild och kontaktuppgifter till personalen ut.

Men de kliniker som ogärna svarar på våra frågor har ett helt annat förhållningssätt till sina kunder. Kontaktvägarna är få. Ibland finns en mejladress eller ett mobilnummer på hemsidan. En del hänvisar helt till sociala medier. Hos dessa kliniker finns ingen information om vilka som jobbar där. 

undefined
En fillersinjektion görs för att fylla ut och sträcka huden. Ämnet som sprutas in är oftast olika typer av hyaluronsyra.

Vår kartläggning av klinikerna visar även något mer. En av klinikerna som vi har granskat lägger återkommande ut en bild i sociala medier där de annonserar att de just nu har en ”kampanj” – vilket innebär att de erbjuder fillers och botox till rabatterat pris. Men enligt läkemedelslagen är det förbjudet att rikta marknadsföring av receptbelagda läkemedel, som botox, till allmänheten. Vilket en kampanj för förmånliga priser på botox kan räknas som, och det ser vi att flera kliniker i Norrköping gör.

Efter att ha kontaktat alla de 25 klinikerna i Norrköping och kontrollerat dem med Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg kan vi slå fast att tre av dem bryter mot lagen om estetiska injektionsbehandlingar, bland annat för att personal utan legitimation utför injektioner.

Vi kan också konstatera att det finns kliniker som följer lagen, men ogärna svarar på frågor från kunder. En klinik väljer att svara på frågorna om personalens namn först efter att vi presenterar oss som journalister.

Vi får tips om ytterligare en klinik som ska göra injektionsbehandlingar utan att ha rätt till det, men lyckas inte styrka att de utför fillersbehandlingar.

En av de tre klinikerna som inte verkar följa lagen är Kolmårdens privatklinik. Den drivs av en läkare på Vrinnevisjukhuset. Kliniken har därmed rätt personal, men utför samtidigt behandlingar utan att vara registrerad som aktiv i vårdgivarregistret. Kolmårdens privatklinik uppgav för Ivo att verksamheten lades ned i mars i år.

När jag i oktober utger mig för att vara en kund som vill boka tid kan läkaren dessutom tänka sig att strunta i betänketiden mellan konsultation och injektion. Via mejl skriver han: ”Konsultation och behandling kan göras samtidigt”.

undefined
Flera skönhetskliniker runt om i landet saknar kunskap om vilken medicinsk kompetens som krävs, det hävdar Göran Olsson, enhetschef på Ivo.

I början av november ringer jag upp och presenterar mig som journalist.

Varför finns du inte med som aktiv i vårdgivarregistret?

– Jag har haft så lite att göra under covidpandemin, för folk har inte unnat sig sådana här behandlingar, så jag har dragit ner på verksamheten, säger läkaren.

Men jag kunde boka in en tid i oktober?

– Ja, jag har enstaka kunder. Jag har hållit på i många år och varit en seriös behandlare i 20 år. Med ålderns rätt vill jag trappa ner.

Läkaren säger att han inte har tid att prata mer och skickar senare ett mejl. Där förklarar han att han brukar göra konsultationer med sina kunder. Han skriver att han kan ta en initial kontakt med en kund via mejl och att han efter det bokar in en konsultation.

”Därefter tas beslut om fortsatt behandling och när och vad som skall göras”, skriver läkaren.

Samma dag, i början av november, som jag ringer läkaren görs en ändring i Ivos vårdgivarregister. Kolmårdens privatklinik ansöker om att ändra sin status från nedlagd till aktiv. Ändringen går igenom och nu får kliniken utföra injektioner igen.

Göran Olsson, enhetschef på Ivo, säger att många av skönhetsklinikerna som utför injektioner inte vet vad som krävs för att vara vårdgivare – trots att lagen om estetiska injektionsbehandlingar har funnits i mer än ett år.

– Kunskapen hos de här verksamheterna och även hos utövarna är oroväckande låg.

undefined
Det är upp till kunden som vill ha en fillersbehandling att försäkra sig om att utföraren har rätt legitimation.

Han säger att det på flera kliniker runt om i landet finns brister kring vilken medicinsk kompetens som krävs eller hur rutinerna för hygienen bör se ut. Klinikerna har, menar Göran Olsson, sällan ordning på journalföring eller vet hur de ska rapportera och dokumentera händelser där något gått fel.

– Det som gör mig lite förvånad är att det finns sjukvårdspersonal som jobbar i de här verksamheterna som inte heller har förstått att man behöver föra journal eller följa lagstiftningen, som man gör på andra jobb inom hälso- och sjukvården, säger han.

Nästa klinik som vi misstänker bryter mot lagen är Isabell skönhetssalong. Den har tidigare utretts av Ivo efter fem anmälningar om att olegitimerad personal utfört injektionsbehandlingar på kliniken.

När Ivo under sin utredning ställt frågor till klinikens ägare Lubna Aleksan har hon uppgett hon att hon inte utför estetiska injektionsbehandlingar. Under tiden som hon utreddes togs fillers och botox bort som bokningsbara behandlingar på klinikens bokningssida och ärendet hos Ivo lades ner i maj i år.

När jag i oktober utger mig för att vara en kund som vill boka en tid för fillersbehandling på Isabell skönhetssalong får jag höra att det går bra att boka en fillersbehandling. På min fråga om vem som ska göra behandlingen uppger kvinnan i telefon att det är hon själv och presenterar sig som Isabell. Lubna Aleksan berättar senare att hon ibland använder namnet Isabell.

undefined
En av klinikera vi granskat är Isabell skönhetssalong. Kliniken nedsläckt och låst när vi kommer dit trots att vi bokat in en tid för en fillersbehandling.

Jag bokar en tid och dyker upp utanför kliniken på Skepparegatan i centrala Norrköping. Men kliniken är nedsläckt och låst. Lubna Aleksan svarar sedan via sms och ursäktar sig för att hon inte hört av sig. Hon skriver att hon är på akuten med en kompis och måste avboka. Jag får en ny tid samma eftermiddag. Men också den tiden avbokas via sms, utan att jag får reda på varför.

Ett dygn senare är det inte längre möjligt att boka in tid för fillers på kliniken.

När jag ringer till Lubna Aleksan och presenterar mig som journalist säger hon att hennes salong inte har erbjudit fillersbehandlingar den senaste tiden.

Hur kommer det sig att jag kunde ringa hit och boka en fillersbehandling i oktober?

– Det var inte jag som svarade på det, så jag vet inte.

Vem svarade?

– Det kanske var min dotter, hon har min mobil ibland.

Brukar din dotter ta emot bokningar av kunder?

– Ja, ibland. Jag har sagt till henne att ta bokningar. Vi har kontakt med en sjuksköterska. Vi jobbar inte med det (injektioner, reds anm.) tills vi hittar en sjuksköterska.

Lubna Aleksan förklarar att hon haft legitimerad personal på kliniken tidigare och att hon nu samtalar med en sjuksköterska som eventuellt ska börja jobba hos henne. Hon lovar att återkomma med namn på sjuksköterskan, men återkommer aldrig och svarar inte heller på telefon.

Vi är tillbaka på salongen där vi började, med spårvagnen mullrande utanför, den där lördagen i oktober.

Stockholmskliniken som även besöker andra städer och heter Clinic Beautylab och drivs av Lucy Tykosson. Hon har utretts av Ivo efter att tips kommit in om att hon utfört injektionsbehandlingar utan att ha rätt till det. Socialstyrelsen bekräftar för oss att hon inte har någon sjukvårdslegitimation.

I Ivos utredning uppgav hon att hennes klinik har en ansluten sjuksköterska och skickade in två olika namn. Hon försäkrade Ivo om att det är någon av sjuksköterskorna som har utfört injektionerna efter att den nya lagen trädde i kraft – inte hon själv. Ivo litade på henne och avslutade utredningen. I beslutet skrev Ivo att de "inte uppmärksammat några brister inom de områden som tillsynen omfattat". 

undefined
Den som utför en skönhetsinjektion måste vara legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare. Vi kan avslöja att detta inte efterföljs på vissa kliniker.

På Clinic Beautylab kostar den billigaste fillersbehandlingen 800 kronor. En ”fullface makeover” med fillers kostar 6 600 kronor, enligt uppgifter från klinikens bokningssida.

När jag ringer upp Clinic Beautylab och utger mig för att vara en kund som vill boka en behandling säger Lucy Tykosson att hon själv "helst inte" gör injektionerna, utan att det främst är sjuksköterskan som gör dem. Hon får också frågan om hon kan tänka sig att göra en injektion på en 17-åring – vilket är olagligt.

– Nej, men om hennes förälder skickar med medgivande, eller om hon kommer med sin förälder, då är det skitsamma på ett helt annat sätt, säger hon och fortsätter:

– Då ska jag ha bild på förälderns legitimation, telefonnummer och allting så att jag kan ringa och dubbelkolla. Vi vill inte ha något problem.

undefined
Trots att de flesta fillersinjektioner går bra, finns risker med injektionerna. Injiceras ämnet av misstag i ett kärl kan det stoppa blodtillförseln av det området.

På Clinic Beautylabs bokningssida finns flera recensioner från nöjda kunder som har gjort injektionsbehandlingar hos Lucy Tykosson.

”Har gått till Lucy i över två år och kommer fortsätta! På botox och läppar är hon den bästa, låter kunden bestämma men kommer med sina professionella råd. Gå hit om ni ska fixa er inom beauty!”, skriver en kund i oktober.

Kliniken marknadsför sig till största del på Instagram och där skriver Lucy Tykosson att hon är sjuksköterska – trots att hon inte är det. 

På salongen där Clinic Beautylab håller till under besöket i Norrköping skålar två kvinnor med varandra. I lokalen finns godis uppdukat varvat med prydliga rader av hudvårdsprodukter. Lucy Tykosson är upptagen med en kund och en annan kvinna ber mig vänta.

– Ta ett glas bubbel och må gött, säger kvinnan. 

Under tiden pratar kunderna om vilka injektioner de ska göra och en av dem berättar att hon vill få bort en rynka mellan ögonbrynen. Sedan kommer kunden som nyss fått en injektion upp för trappan. Hon är röd under ögonen.

– Nu säger de att jag har fått bubblor under ögonen, säger hon och går direkt till en spegel.

"Nästa kan gå ner", ropar någon. Men innan en ny kund hinner ta stegen nedför trappan gör jag klart att jag vill ställa några frågor. Lucy Tykosson kommer upp för trappan. Hon säger att det är hon som utfört fillers och botox idag.

undefined
En av de som utfört injektioner utan tillstånd är Lucy Tykosson, ägare till Clinic Beautylab. Först erkänner hon men ändrar sig sedan och säger att det är klinikens sjuksköterska som gjort injektionerna.

När jag presenterar mig som journalist vill hon att vi går ut och fortsätter intervjun på gatan. Hon säger att hon inte vill göra de andra oroliga.

Jag vet att du inte har rätt legitimation för att få göra injektionsbehandlingar. Varför gör du det ändå?

– Men får man inte ha ett event då?

Jo, men du får inte göra injektionsbehandlingar om du inte är legitimerad sjukvårdspersonal.

– Men det har vi alltid gjort liksom.

Du har ju berättat att det är du som gjort behandlingarna här i dag. En kvinna hade gjort något under ögonen.

– Ja, vi gjorde ögonbehandling på henne.

Med injektioner?

– Ja.

Det får inte du göra då, utan legitimation.

– Inte? 

Så du har gjort injektionsbehandlingar fast du inte är legitimerad?

– Ja, jag har gjort det med nålar, det ska jag inte ljuga om. Men det är för att de varit mina kunder sedan långt tillbaka och litar på mig. 

Men under samtalet ändrar hon sig och påstår att det inte är hon som har gjort injektionerna.

– Vi har event, det är jag som samlar kunder och sen har vi en sjuksköterska som utför dem (injektionerna, reds anm.).

På Instagram utger du dig för att vara sjuksköterska fast att du inte är det, varför då?

 – Det gör jag inte, jag kan hämta min telefon.

Hon visar upp klinikens Instagramsidan på sin telefon. I beskrivningen står det ”ssk: Lucy”. Ssk står för sjuksköterska. I beskrivningen finns även ett annat kvinnonamn. Hon säger att texten på Instagram bara betyder att det är hon och den andra kvinnan som jobbar på kliniken.

undefined
På Clinic Beautylabs Instagramkonto utgav Lucy Tykosson sig för att vara sjuksköterska.

Nu nekar hon också till att hon är villig att göra en injektion på en person under 18 år, som hon sa tidigare i telefon.

– Jag har nog aldrig sagt det. Jag har aldrig tagit emot en kund under 18 år.

Till slut säger hon att det är hennes anställda sjuksköterska som gör injektionerna under besöket i Norrköping. Men hon vill inte att jag ska träffa sjuksköterskan.

Handlingar från Ivo visar ett mönster. Lucy Tykosson har flera gånger bett sjuksköterskor att stå som ansvariga för injektionerna som hon själv gör. 

När jag kontaktar den sjuksköterska som Lucy Tykosson påstår gör injektionerna i dag säger hon att hon inte jobbar på kliniken.

Sjuksköterskan förklarar också att hon inte var medveten om att hennes namn förekommer på klinikens bokningssida eller i sociala medier. Och hon fanns inte på plats vid eventet i Norrköping – som Lucy Tykosson påstod. 

Höst har blivit vinter och snart har ett par månader gått sedan Clinic Beautylab besökte Norrköping och gjorde olagliga injektioner. Nu går det inte längre att boka in botox och fillers på klinikens bokningssida.

Men så ser jag något på Instagram som får mig att reagera. Lucy Tykosson söker en ”utbildad injektionssköterska”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!