Historiskt besked: Socialdemokraterna lämnar makten

Socialdemokraterna i Norrköping går i opposition efter att i olika konstellationer styrt Norrköping sedan 1994. "Nu ligger bollen hos Sophia Jarl", säger den avgående kommunstyrelseordföranden Olle Vikmång (S).

Socialdemokraterna i Norrköping lämnade det historiska beskedet vid en presskonferens på torsdagen. De lämnar makten. Partiets ordförande i Norrköping Mattias Ottoson, kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång och kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam medverkade.

Socialdemokraterna i Norrköping lämnade det historiska beskedet vid en presskonferens på torsdagen. De lämnar makten. Partiets ordförande i Norrköping Mattias Ottoson, kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång och kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam medverkade.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-09-16 15:11

Matematiken blev omöjlig att räkna hem med de förutsättningar som valresultatet gav när alla valdistrikt under torsdagen var färdigräknande. Socialdemokraterna i Norrköping samlade 29,1 procent av rösterna i kommunvalet och får 25 mandat i kommunfullmäktige. Oavsett vilka möjliga koalitionspartners som räknas in i ekvationen når man inte de nödvändiga 43 mandat som krävs för majoritet i fullmäktige, även om man är fortsatt största parti.

– Jag förbereder mig på en ny roll i opposition. Det är tydligt att Norrköpingsborna röstat för en annan typ av styre än det vi har haft. Konstellationen på högerkanten med Moderaterna, Sophia Jarl och SD har fått en tydlig majoritet i kommunfullmäktige och vi socialdemokrater ser Norrköpingsbornas signal och respekterar så klart valresultatet, säger Olle Vikmång.

undefined
"Det är tydligt att Norrköpingsborna röstat för ett annat typ av styre än det vi har haft", sa Olle Vikmång (S), avgående kommunstyrelseordförande.

Du blir på ett sätt historisk. Bara ett tidigare socialdemokratiskt kommunalråd (Kaj Krantz) har hamnat i minoritet och avgått. Hur känns det?

– Hade vi gjort ett riktigt katastrofval, vilket jag inte tycker att vi gjort, hade det känts betydligt värre än vad det gör i dag. Eller om jag hade känt att vi gjort en dålig valrörelse, att politiken varit helt fel eller att vi inte åstadkommit saker som Ostlänken, etableringen av Kriminalvårdsanstalten och att vi faktiskt vänt skolresultaten. Då hade det känts betydligt tyngre att stå här i dag.

Under den presskonferens som Socialdemokraterna kallade till på torsdagen betonade Olle Vikmång tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam och Socialdemokraternas ordförande i Norrköping, Mattias Ottosson, att de nu är redo att vara en konstruktiv opposition.

– Det ligger i socialdemokratins DNA att vi är beredda att ta ansvar. Det ansvarstagande just nu är i en konstruktiv opposition, men skulle det krävas är vi också beredda att ta ett större ansvar, säger Olle Vikmång

Vad är en konstruktiv opposition?

– Det är att hela tiden sätta Norrköping först. Att faktiskt vara beredd att göra kompromisser och överenskommelser som är det bästa för Norrköping, men att fortsätta driva den socialdemokratiska politiken. Vi ska inte vara en opposition som "bara för att" försöker sätta käppar i hjulet för allting. Det tror jag är jätteviktigt.

undefined
Olle Vikmång blir den blott andre S-ledaren i Norrköping som lämnar ifrån sig makten efter att ha hamnat i minoritet sedan 1920.

Har du försökt att få till en majoritet med de gamla Kvartetten-kompisarna?

– Nej, det skulle jag inte säga att vi gjort. Utifrån det givna valresultatet nu är det så tydligt nu att bollen ligger hos Moderaterna och Sophia Jarl att få ihop en stabil majoritet. Jag utgår från att L och KD, efter vad jag hört och den mediarapportering som varit, väljer den sidan.

Varför valutgången blev som den blev ska Socialdemokraterna nu analysera.

– Det är ju tydligt att vi tappar där vi traditionellt sätt varit starka och det har också varit lågt valdeltagande i de områdena. Vi får titta på hur vi jobbat där. Jag tänker kanske främst på de södra delarna av stan och även på landsbygden där vi också förlorat mycket stöd, säger Mattias Ottosson.

undefined
"En konstruktiv opposition". Så beskriver Socialdemokraternas ordförande i Norrköping Mattias Ottoson, kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång och kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam partiets nya roll.

Vad händer nu internt i partiet?

– Nu allt det praktiska som ska göras. Att vi tittar på vilka som ska representera oss i de olika nämnderna.

– Nu får vi också tid att ägna oss åt socialdemokratisk politik. Vi har en väldigt stark partiorganisation som är redo att fokusera på vad vi vill driva för politik, säger Maria Sayeler Behnam.

"Hade vi gjort ett riktigt katastrofval, vilket jag inte tycker att vi gjort, hade det känts betydligt värre än vad det gör idag", säger Olle Vikmång (S). Här tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam.
"Hade vi gjort ett riktigt katastrofval, vilket jag inte tycker att vi gjort, hade det känts betydligt värre än vad det gör idag", säger Olle Vikmång (S). Här tillsammans med kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam.
De har styrt Norrköping

Från 1970 har kommunen haft nuvarande organisation där kommunstyrelsen är det högsta organet.

Dessa har varit kommunens "starke man" sedan dess: 

Manne Jarméus (S) 1970-76, Karl-Erik Wernersson (S) 1975-88, Kaj Krantz (S) 1989-91, Stefan Hagfeldt (M) 1991-94, Kjell Norberg (S) 1994-2000, Gunnel Gennebäck (S) 2000-01, Mattias Ottosson (S) 2001-2010, Lars Stjernkvist (S) 2010-2020, Olle Vikmång (S) 2020-2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!