De anställda blev misstänksamma när de sorterade avfallet i containern och plötsligt hittade en mycket tung blygbehållare mitt bland det normala avfallet. Den vägde kring 40 kilo och var helt omärkt. Men ordentligt tillsluten. Av nyfikenhet öppnade man behållaren och upptäckte då två glasburkar med varningstexten: Achtung radioaktivitet.
– Det är klart att det kändes lite otäckt att hitta något sådant bland vanligt avfall. Men alla gjorde ju det de skulle när det uppdagades. Och det var ingen kärnreaktor vi hittade. Vi fick ganska snabbt veta att det inte var någon fara, säger Fredrik Svensson, driftledare för farligt avfall på Sita.
– Det är klart att detta är en väldigt ovanlig händelse. Men Sitapersonalen agerade föredömligt. De stängde behållaren direkt efter upptäckten och tog kontakt med Strålskyddsmyndigheten och med oss, säger Joar Hjertberg, brandingenjör på Räddningstjänsten.
Ganska snart kunde man konstatera att rörde sig om radiumsulfat i de två behållarna.
Joar Hjertberg har en teori om att det för mycket länge sedan kan ha används för att kalibrera instrument.
– Radioaktiv används ju trots allt på många sätt i samhället.
Räddningstjänsten kom dit och mätte den så kallade gammastrålningen och nivåerna visade sig vara låga. Ingen person riskerade att komma till skada. Men visst var det radioaktiva ämnen i behållarna även om de troligen använts för mycket länge sedan.
– Det är inte helt ovanligt att sådant här händer. Men inte är det bra att okända radioaktiva behållare svävar omkring utan att vi har kontroll på dem, säger Britt-Marie Rolén, som jobbar med kontroll och skydd på Strålskyddsmyndigheten. Där har man nu hand om ärendet.
– Var den kommer ifrån kommer vi troligen aldrig att få veta. Det finns öppna containrar överallt och den som vill bli av med något kan bara gå och lägga det där. Det finns ju ingen kontroll, säger Britt-Marie Rolén. Hon berättar att man ibland har kunnat spåra ägaren men i det här fallet finns det inte mycket hopp.
Om blybehållaren förblir herrelös blir det staten som får stå för omhändertagandet. Sita har nu skickat in en ansökan om att få del av det speciella anslag som finns för ändamålet. Det innebär att behållaren troligen skickas till Studsvik för slutförvar. Behållaren förvaras nu på en okänd plats.